Omega-3 vetzuren zouden ALS kunnen voorkomen

29-07-2014

Levensmiddelen met een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren met omega-3 (PUFAs) zouden het risico op Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) kunnen helpen reduceren, suggereert een nieuwe studie.

De studie, online gepubliceerd in JAMA Neurologie op 14 juli, analyseerde dieet gegevens van meer dan 1 miljoen mensen die deelnamen aan 5 andere belangrijke cohortstudies. Na correctie voor leeftijd, BMI (index van de lichaamsmassa), scholing, fysieke activiteit, andere ziekten en inname van vitamine E en carotenoïden, toonden de resultaten aan dat meer omega-3 PUFA consumptie werd geassocieerd met een verlaagd risico voor ALS.

Zowel alpha-linoleenzuur (ALA), dat kan worden gevonden in plantaardige bronnen en noten, als mariene omega-3 PUFAs dragen bij aan dit verband. Inname van omega-6 PUFAs werd niet geassocieerd met ALS-risico.

De hoofdauteur, Kathryn C. Fitzgerald, MSc, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts, legde aan Medscape Medical News uit dat de onderzoekers besloten om de inname van PUFAs te gaan bestuderen omdat basis wetenschappelijke studies hebben gesuggereerd dat deze worden opgenomen in celmembranen en oxidatieve stress en ontsteking verminderen, beide verdacht van betrokkenheid bij ALS.

"Onze onderzoeksresultaten zijn nog in een te vroeg stadium voor eventuele klinische aanbevelingen, maar ze vormen een basis voor toekomstige studies," zei ze. Zij stelde voor om als volgende stap te kijken naar biomerkers, zoals bloedmetingen van deze vetzuren, en kijken of ze met ALS correleren.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Medscape Medical News - Neurology

Share