De Milton Safenowitz postdoctorale toelage voor ALS onderzoek

23-07-2005

Twee beurzen toegekend in augustus 2005

Professor Roberta Friedman, Informatiecoördinator onderzoeksdepartement ALSA

Twee jonge onderzoekers nemen deel aan de zoektocht naar het vinden van efficiënte therapieën voor ALS, in het kader van een innovatief programma opgezet door de ALSA en gefinancierd door de Milton Safenowitz postdoctorale toelage voor ALS onderzoek.

In de strijd tegen ALS, is het vervangen van degenererende neuronen een veelbelovende behandelingsstrategie. Om deze reden, is een betere basiskennis van hoe de vorm van motorneuronen in het zich ontwikkelende dier zou moeten zijn een hulp naar het vinden van een behandeling. In de lijn die het onderzoek nastreeft, is professor Agnès Lukaszewicz geselecteerd voor de Milton Safenowitz postdoctorale toelage voor ALS onderzoek.

Zij en haar mentor, professor David Anderson van het Technologische Instituut van Californië in Pasadena, hebben uitgewerkt hoe motorneuronen ontstaan in een gebied van het zich ontwikkelende ruggenmerg. Dit gebied produceert de cellen die zich specialiseren in het maken van motorneuronen. Als deze cellen hun speciale taken opnemen, activeren zij genen om de proteïnen aan te maken die betrokken worden in het verzenden van boodschappen langs de zenuwvezels om verbinding en controle over de spieren uit te oefenen. Lukaszewicz hoopt om details te kunnen verstrekken van het moleculaire schakelsysteem, hoe motorneuronen worden gevormd en hoe en wanneer ze de spier stimuleren. De kennis die uit deze studies wordt verkregen kan potentieel worden toegepast om een behandeling voor ALS te ontwikkelen.

Motorneuronen hebben vezels, axons genoemd, die zich tot een meter kunnen uitbreiden om de doelspier te bereiken. De transmissie van essentiële informatie en materialen van de zenuwuiteinden terug naar de cellichamen is een angstaanjagende opgave voor deze cellen.

Wetenschappers weten dat het verhinderen van axontransport de zenuwen beschadigt en de spieren doet verschrompelen, vermoedelijk door het stoppen van het transport van zeer belangrijke moleculen langs de axon. De specifieke signalen in het axontransport die vereist zijn om gezonde motorneuronen te handhaven zijn nog niet volledig geïdentificeerd.

Professor Eran Perlson, onderscheiden met de Milton Safenowitz postdoctorale toelage voor ALS onderzoek, en zijn mentor professor Erika L.F. Holzbaur van de universiteit van Pennsylvania in Philadelphia, werken samen om de essentiële bestanddelen van neuronenonderhoud te identificeren gebruik makend van een nieuwe aanpak, proteomics genaamd. De analyse van de spelers tijdens het proces van het handhaven van de motorneuronen zou moeten leiden tot de identificatie van nieuwe doelstellingen voor therapeutische interventie bij ALS.

Bron : www.alsa.org

Share