Vraag het aan de dokter: Megavitaminen

24-11-2010

Edward Kasarskis, M.D., Ph.D. is Directeur van het multidisciplinair ALS Centrum aan de University of Kentucky Neuroscience Center in Lexington, Kentucky, professor van het Department of Neurology aan de University of Kentucky, en Hoofd Neurolgie aan het VA Medical Center in Lexington KY.

Q: Ik hoor zoveel getuigenissen op internet over megavitaminen, kruidenextracten en supplementen om ALS te vertragen. Ze lijken allemaal veelbelovend. Helpen ze ook echt?

Dr. Kasarskis: Het is niet lachwekkend om te denken dat planten en natuurlijke producten mogelijk een voordeel kunnen verschaffen bij ALS. Tenslotte zijn vele van die kruiden die gebruikt worden in medicijnen originele afgeleiden van planten. Bijvoorbeeld, colchicine voor jicht is afkomstig van de herfstkrokus (Colchicum autumnale, wat gewoon groeit in de achtertuin), en digoxin is afkomstig van de plant van het vingerhoedskruid (Digitalis lanata). Maar als we spreken over het gebruik van kruidenextracten en supplementen om de progressie van ALS af te remmen moeten we voorzichtig zijn. Zo goed als zeker is geen enkele van deze producten ooit getest bij personen die ALS hebben.

Hier is wat we nu weten:

* Creatine is getest in Noord-Amerika en Europa en er is geen enkel voordeel aangetoond voor het vertragen van de progressie van ALS, alhoewel de studie mogelijk een tijdelijke toename van spiersterkte vooropstelde.

* Vitamine E, bij een zeer hoge dosis, is onderzocht in Europa en toonde een bescheiden maar onbeduidend voordeel aan bij het afremmen van de progressie van ALS. Hoe dan ook zijn er negatieve effecten mogelijk bij zulke dosissen. Een analyse over een breed scala bij trials met een behandeling door middel van Vitamine E en bij een variëteit van situaties toonde een toenemend risico op bloedingen en beroertes aan waardoor er vragen rond veiligheid zijn gerezen.

* Co-enzyme Q10, bij 2700 mg per dag, werd bestudeerd om te kijken of het ALS 20 % zou kunnen vertragen (gebruik makend van de ALS Functioning Rating Scale, geïnspecteerde, of ALSFRSr). Die hoge graad van uitwerking werd nooit vastgesteld, maar een kleiner voordeel is mogelijk niet opgemerkt omdat de studie ontworpen was om vast te stellen of er een zeer groot voordeel naar boven kwam. Belangrijk is dat er geen nadelige gevolgen werden ontdekt. Alhoewel er sommige dingen zijn die je in acht moet nemen bij het nemen van Co-enzyme Q10, het is namelijk nogal prijzig.

Ik weet dat dit allemaal zeer frustrerend is voor ALS patiënten, hun families en hun vrienden die actief en met de beste bedoelingen met de ziekte omgaan. Dit is heel vanzelfsprekend. Ik heb net even gegoogled op het woord “ ALS ” en kreeg zo maar even 6,8 miljoen hits! De enige weg waarbij we een echte vooruitgang maken bij deze ziekte is door goed ontworpen en gecontroleerde klinische trials. Ik moedig uw deelname sterk aan in een ALS centrum in uw buurt --- voor jezelf en voor de toekomst.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share