Vraag het aan de dokter: ALS en Stress

14-01-2011

Vraag:  Wat horen we te weten over stress en ALS?  Denkt u dat stress de kansen verhoogd om de aandoening te krijgen?

Dr. Kasarskis:  Ik ken geen enkele studie die suggereert dat een stressvol leven of verlengde perioden van stress geassocieerd zijn met het krijgen van ALS. Maar we weten dat eens je ALS hebt, het zeer veel voorkomt een brede variëteit aan stressoren te ervaren, ook voor uw echtgeno(o)t(e), partner of zorgverstrekker.

De bronnen van stress zijn zo duidelijk en in het oog springend bij mensen met ALS dat dokters typisch zich niet afvragen waarom mensen angsten ervaren en typisch geen psychiatrische hulp adviseren om de mensen ermee te helpen omgaan. Er zijn niettemin enkele zeer praktische dingen die gedaan kunnen worden om uw capaciteit om om te gaan met stress en spanning te verhogen.

Vooreerst, denk aan verwerkingsvaardigheden die u in het verleden al hebt gebruikt. Misschien houdt u ervan om in de natuur te vertoeven, te luisteren naar muziek, naar oude films te kijken, gezelschapsspelen te spelen, te chatten op het internet, detectivenovellen te lezen of sport te volgen. Wat u ook graag doet, probeer middelen te vinden om deze liefhebberijen in uw leven nu te incorporeren. Als uw mobiliteit verminderd is, dan is er een breed scala van hulpmiddelen beschikbaar om specifiek activiteiten zoals deze te faciliteren.

Vervolgens, denk na over wie in uw vriendennetwerk, buren en familie in de mogelijkheid en bereid zouden kunnen zijn om te helpen. Eerlijk, als u met deze aandoening zelf uw plan zou willen trekken, dan zal dat niet zeer goed lukken.  Begrijp dat het betrekken van anderen bij boodschappen, routines en probleempjes van het dagelijkse leven niet alleen uzelf zal helpen, maar een tastbaar gevoel van vriendschap zal verschaffen – en de stress van uw primaire hulpverschaffer ook zal verminderen.  

Uw arts zal ook in de mogelijkheid zijn u te voorzien van angstverminderende- en slaapmedicatie.  Vraag daar gerust naar. Het is belangrijk een goede nachtrust te genieten en vermoeidheid heeft een ongunstig effect op ieders vermogen om de volgende dag aan te kunnen. Het verminderen van uw angstniveau zal u heel wat helpen de stress die u ervaart aan te kunnen.

Een aantal studies suggereert dat een goede psychologische gezondheid uw levensverwachting met ALS kan verhogen, en we zijn er zeker van dat het de levenskwaliteit verhoogt. Ga er niet van uit dat u moet leven met stress en angst; het vinden van realistische en effectieve manieren om uw spanning te verminderen zal elke dag wat beter maken.

 

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share