BiPAP en zuurstof

24-01-2011

Vraag het aan de doctor: BiPAP en zuurstof

Vraag: Vroeger kreeg mijn echtgenoot enkel een BiPAP®, maar hij begon zich veel beter te voelen toen een longspecialist zuurstof toevoegde aan deze behandeling. Wanneer moeten pALS met  BiPAP zuurstof toegevoegd krijgen?

Dr. Kasarskis: Dit hangt grotendeels af van de individuele ademhalingstoestand van de patiënt. Normaal is zuurstof niet nodig voor iemand zonder voorgeschiedenis van long- of ademproblemen en voor niet-rokers zonder astma of andere problemen. pALS met gezonde longen kunnen het moeilijk hebben om hun borstspieren te bewegen en zo lucht in en uit hun longen te pompen. Maar als hun longen gezond zijn, werkt de afgifte van lucht (zuurstof) door de longen naar het bloed (hemoglobine) goed. Wanneer ALS het middenrif en andere spieren verzwakt, maar de long op zich gezond is, dan is ventilatiehulp nodig om lucht (zuurstof) in de longen te zuigen en om het afvalgas (koolstofdioxide) uit de longen te pompen. Dan is 's nachts een BiPAP (Bi-level Positive Airway Pressure, een niet-invasief toestel voor positieve drukventilatie) aangewezen, maar is normaliter extra zuurstof niet nodig.

Het is veel ingewikkelder voor pALS die met emfyseem (COPD), astma, actieve rokers of andere long- en ademhalingsproblemen. Bij hen kan overdag extra zuurstof nodig zijn en 's nachts BiPAP en zuurstof. Andere mensen, voornamelijk met overgewicht, kunnen lijden aan obstructieve slaapapneu (OSA), waardoor de instellingen van de BiPAP moeten bijgeregeld worden. Voor eenvoudige, "normale" OSA is CPAP (met ononderbroken druk) de gebruikelijke behandeling, maar voor een pALS zal het niet werken. De dingen worden heel vlug heel ingewikkeld.

Wat zijn de aanwijzingen dat ALS de ademhaling aangetast heeft? Natuurlijk meten wij de longfunctie in de kliniek, maar het belangrijkste symptoom is een tekort aan adem wanneer je plat op je rug ligt. Bij andere patiënten daalt tijdens de slaap het zuurstofniveau in het bloed. Dit kan ’s nachts gemeten worden, thuis of in een slaaplabo. Afhankelijk van de complexiteit van het probleem, kan zo’n nachtelijke slaapstudie belangrijke informatie verschaffen om de ALS-behandeling te ondersteunen met BiPAP of - indien nodig - met zuurstof.

Samengevat: de behandeling moet op maat van elke individuele pALS opgesteld worden. Overleg met een ervaren longspecialist kan helpen bij het uitwerken van de beste behandeling voor mensen met ademtekort of met een voorgeschiedenis van ademhalingsproblemen. Het doeltreffend ondersteunen van luchtventilatie en zuurstoftoevoer staat centraal in de behandeling van ALS, aangezien in ALS de levensduur uiteindelijk bepaald wordt door de ademhalingsfunctie.

 

Vertaling: Koen de Vleeschauwer

Bron: The Exchange

Share