ALS en trombose

24-01-2011

Vraag het aan de dokter:
Vraag & Antwoord met Edward Kasarskis, MD, PhD 

Vraag: Ik heb juist gelezen over de risico’s van diepe veneuze thrombose voor mensen die veel tijd spenderen al zittend op één plaats, in het bijzonder bij het vliegen of bij reizen in het algemeen.  Wat zouden mensen met ALS daarover moeten weten en zouden we iets speciaals moeten doen om dat te voorkomen?

Dr. Kasarskis:  Dat is een goede vraag.  Diepe veneuze thrombose, of DVT, (ook soms veneus thromboembolisme genoemd in zijn meest ernstige vorm) betreft in essentie de aanwezigheid van een thrombus of bloedklonter in een groot bloedvat, gewoonlijk in de venen in de benen. DVT kan de terugkeer van bloed van de benen naar het hart verminderen, maar is het significantst wanneer losgekomen fragmenten van de bloedklonter opschuiven naar de pulmonaire arteries in de longen (genoemd “longembool”).  In het algemeen zien we niet al te veel mensen met ALS met ernstige complicaties van diepe veneuze thrombose. Maar de immobiliteit of verminderde mobiliteit die aan ALS gepaard gaat brengt een risico mee voor mensen met ALS, ook als ze niet reizen.

Symptomen van DVT betreffen onder andere zwelling, pijn en roodheid in het been en symptomen van longembolie kunnen extreme kortademigheid en borstpijn inhouden. Longembool kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke aandacht op intensieve zorgen.  Het risico op DVT en longembool verhoogt met immobiliteit, bvb bij langere reizen, al blijft het relatief klein.

Als u een reis plant, spreek met uw arts voor je vertrekt en vraag of u dagelijks een aspirine zou moeten nemen, of compressieve anti-embool kousen zou moeten dragen onder de knie die de vorming van bloedklonters helpen vermijden.

En of u nu reist of thuis bent, maak dat u veel water drinkt en alcohol en caffeine beperkt om dehydratatie te vermijden.  Doe eenvoudige oefeningen voor de benen, zoals het plooien van de kuitspieren tegen een voetsteun als u zit, om de spieren in beweging te houden en zo de bloedcirculatie te bevorderen. Ook passieve oefeningen waarbij iemand anders uw benen en enkels voor u beweegt en plooit, kunnen helpen.  En als je kan rechtstaan en rondstappen, terwijl u reist in een trein of vliegtuig, maak dat je dat dan doet.  

 

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share