Vraag het de dokter: ALS en voedinsgewoonten

28-01-2011

Vraag  & Antwoord met Edward Kasarskis, MD, PhD

Vraag: Zal het verbeteren van mijn voedingsgewoonten me helpen gezonder te blijven of de ontwikkeling van ALS beïnvloeden?

Dr. Kasarskis: 
Voeding is belangrijk voor mensen met ALS. Ik krijg dikwijls vragen van mensen die zich afvragen of ze voedingssupplementen, kruiden of vitaminen zouden moeten nemen. Er zijn slechts enkele studies geweest die deze vragen bekeken hebben en geen van hen is beslissend. Er is waarschijnlijk nog steeds heel veel dat we niet weten over voeding en dieetsupplementen voor ALS.

Maar er zijn verschillende dingen waarvan we heel zeker zijn. Het is van het allergrootste belang dat mensen met ALS uitermate gewichtsverlies vermijden. Gewoonweg door ALS te hebben stelt een voedingsrisiko omdat het moeilijker is om adekwate voeding- en vloeistofopname te behouden.

Het hangt af van de richting die je ziekte genomen heeft omdat je moeite zal ondervinden om voedsel te kauwen, te slikken, of gewoonweg op je vork te krijgen en in je mond. Deze kwesties leiden naar vermoeidheid en frustatie, en verminderen zeer zeker het plezier bij het eten. Maaltijden duren langer en verlengde maaltijden worden in verband gebracht met een verhoogde waarschijnlijkheid van inadekwate voedselopname.

Het is van belang in het oog te houden dat je gewicht behouden blijft door een maximale opname van calorieën. Zorg ervoor datgene te eten dat je lekker vindt en geniet er in voldoende hoeveelheid van. Als je gewicht vermindert, praat er dan over met je arts en vraag hem naar de beste benadering tot goede voeding. Vraag aan een voedingsspecialist naar een referentiekader om te helpen evalueren  hoe je je gewicht kan behouden en de opname verkrijgen die je nodig hebt. Dit mag een aanpassing van het dieet, slikstrategieën, mobiele armsteunen om jezelf te voeden en alternatieve routes voor een voedingsopname door een PEG (gastronomische voedingsbuis) inhouden.

Zelfs mensen die geen ALS hebben zullen veel spiermassa en spierkracht verliezen, en zullen vermoeidheid ervaren als ze niet de nodige calorieën opdoen. Gekoppeld met ALS kan een calorietekort een enorme negatieve impact hebben op je gezondheid. Neem in overweging de calorieën die je nodig hebt te verkrijgen als goed preventief medicijn.

 

Vertaling: Eric De Keyser

Bron: The Exchange

Share