Vraag het de dokter: ALS en beweging

03-02-2011

Vraag: wat moet ik weten omtrent het nemen van beweging? Zal het helpen of schaden?

Dr. Kasarskis: Al moeten we meer onderzoek doen over die kwestie, de beste benadering is alsnog die van het gezond verstand, iets tussen luieren op de sofa en aan krachtpatserij doen.

De doelstelling moet zijn de spierkracht die je hebt te gebruiken en te behouden. Ik beveel niet het gebruik van losse gewichten aan, want dat brengt je in gevaar ingeval je spieren blokkeren. En overdadige training, bv. enkel in het weekend, is slecht voor iedereen en zeker voor mensen met ALS.

Ik stel voor dat je mikt op gematigde training als die veilig kan gebeuren. Ik heb een patiënte die al 15 jaar ALS heeft. Zij rijdt op een statische ligfiets 100 mijl per maand en ze houdt ervan. Ze ziet die oefening als een belangrijk onderdeel van de manier waarop zij met haar ziekte omgaat. Ze heeft tengere spieren, maar ze zijn sterk!

Er zijn ook ademhalingsoefeningen die je kunt doen. Sommigen gebruiken graag Powerlung , een klein ademhalingsoefentoestel, dat zonder medicijnen werkt en gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt de in- en uitademingsweerstand afzonderlijk instellen, gebaseerd op de suggesties van je ademhalingstherapeut of dokter. We denken dat het de kracht van de ademhalingsspieren behoudt, maar we hebben meer onderzoek nodig om de impact van deze oefeningen te begrijpen.

Al bij al, zolang als het veilig gebeurt, is het doen van oefeningen relatief risicoloos en biedt het een psychologisch voordeel.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share