Vraag het de dokter: ALS en pijnstillers

03-02-2011

Vraag: Wat moet iemand met ALS weten over het nemen van vrij te verkrijgen pijnstillers voor alledaagse ziekteverschijnselen, zoals hoofdpijn of andere alledaagse pijnen en ongemakken?

Dr. Kasarskis:

Het is heel gewoon dat mensen met ALS ook pijn en ongemakken hebben zoals wij allemaal. De meeste mensen over de 50 hebben een of andere vorm van artrose of degeneratieve artritis, en de immobiliteit die met ALS gepaard gaat kan dat ongemak verergeren. Het verkrampen van de spieren kan ook met ALS gepaard gaan. En natuurlijk kan iedereen hoofdpijn krijgen, keelpijn of gewone spierspanning.

Mensen met ALS mogen en moeten deze ongemakken behandelen, en ik geef de raad eerst iets te proberen dat eerder voor jou gewerkt heeft, zoals Nurofen, Dafalgan of Aleve. Als je andere medicijnen neemt is het verstandig je dokter of apotheker te vragen of de pijnstiller die je kiest zou kunnen reageren op een ander medicijn dat je neemt.

Als het niet-steroïde medicijn niet werkt, bespreek dan met je arts wat voor jou het beste medicijn op het volgende niveau zou zijn. Als je vindt dat je pijn te maken heeft met immobiliteit van de gewrichten, dan kun je baat hebben bij fysiotherapie die je zoveel mogelijk mobiliteit zal helpen bewaren en dat je ongemak ook kan verminderen.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share