Vraag het aan de dokter: Welke dokters moet ik blijven bezoeken?

17-02-2011

Q:   Het wordt moeilijker voor mij op buiten te komen en ik vraag mij af hoeveel van mijn dokters ik echt moet blijven bezoeken? Ik zie mijn neuroloog, moet ik dan ook mijn internist, longarts, oogarts, tandarts en andere specialisten blijven consulteren?

Dr. Kasarskis:  Het is zeer belangrijk om uw huisarts of internist te bliijven zien zodat hij of zij uw algemene toestand kan blijven opvolgen. Het kan dat uw bloeddruk of glycemie (bloedsuiker) moet gecontroleerd worden. U zou een bacteriële infectie kunnen krijgen en u afvragen of u antibiotica nodig hebt. Uw maagzuur zou opnieuw kunnen beginnen. Eventueel had u in het verleden een probleem van bloedarmoede en moet uw bloed daarom opgevolgd worden. Bovendien kan uw huisarts een sleutelrol spelen in het u helpen in de toegang tot diensten in uw gemeenschap in verband met de aanpak van uw ALS. 

Sommige mensen vragen zich af of bepaalde behandelingen en testen nog van belang zijn als ze ALS hebben. Bijvoorbeeld, omdat statines in hoofdzaak een langetermijn voordeel beogen, zouden ze eventueel niet van belang kunnen zijn voor u. Mammografieën kunnen voor u ook minder waardevol zijn als je een snel progressieve vorm van ALS hebt. Als u vragen hebt rond het belang van uw voorschriften en screeningtesten, stel ze aan uw eerstelijns zorgverschaffer en neuroloog.

Als u een nieuw symptoom ontwikkelt, of een opflakkering ervaart van een al lang bestaand probleem, dan zou het verstandig zijn uw huisarts te zien om dit probleem aan te pakken. Nog eens, u zal baat hebben bij de samenwerking tussen uw huisarts en uw ALS specialist. En als u buiten ALS nog een ander vastgestelde aandoening hebt, zorg er voor dat u de persoon blijft zien die uw zorg ter harte nam.  Tenslotte, uw neuroloog zou u kunnen aanbevelen regelmatig een longarts te zien om niet-ALS gebonden ademhalingsaspecten te volgen en aan te pakken (bvb asthma).

Het is eveneens van belang uw tandarts te blijven zien. Maak zeker dat hij of zij zich ervan bewust is dat je ALS hebt. Uw tandarts zou moeten overleggen met uw neuroloog over bepaalde aspecten zoals de aanpak van uw speekselafscheidingen, het bepalen van de beste houding bij uw tandheelkundige behandeling en het omgaan met spierspasticiteit die het openen van uw mond zou kunnen beperken, of het gebruik van verdovingsmiddelen als u een tandheelkundige procedure nodig hebt zoals een wortelkanaalbehandeling of een extractie.  Denk niet dat u uw tanden en tandvlees mag verwaarlozen, omdat een tandinfectie uw algemene toestand en comfort kan en zal beïnvloeden.

 

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchang

Share