Moeilijkheden met aan- en uitkleden

24-02-2011

Advies van de loopgraven

Vraag: Het wordt voor mij hoe langer hoe moeilijker om te staan zodat het ook moeilijker wordt mij te kleden. Hebt u enige raad?

Sandra Stuban: Het belangrijkste is dat je gekleed geraakt. De hele dag in je pijama blijven omdat het te moeilijk is je je te kleden zou geen gewoonte mogen worden. Hier zijn enkele tips om jezelf makkelijker te kleden.

Als je een man bent, of een vrouw die graag een broek draagt, kan je sportkleren dragen met ritssluitingen. Ze hebben openingen of Velcro aan een of beide kanten. Dat wil zeggen dat je ze kan openen en op je rolstoel leggen, zodat je bij het kleden reeds op je kleding zit. Het enige dat je dan moet doen, is de rits of de Velcro sluiten. Deze broeken worden gemaakt door grote merken, zoals Reebok en Nike, en verkocht bij alle sportkledingswinkels, zoals Sports Authority, Dick's Sporting Goods, Eastbay en andere.

Als je een vrouw bent, heb je een andere keuze. Dit is ook wat ik zelf doe. Ik draag kleedjes (hemdjes of rokken) die knopen van bovenaan de kraag naar beneden toe. Mijn kleedje wordt op de rolstoel geplaatst, en dan ga ik er op zitten. Terwijl ik zit, steek ik mijn armen door de mouwen, en dan knoop ik het vast. Makkelijk! Het is ook mogelijk om het voedingsmembraan zeer discreet doorheen de knopen te halen tijdens de maaltijden.

 

Vertaling: Eric De Keyser

Bron: The Exchange

Share