Vakantie en feestdagen tegemoet gaan

21-03-2011

Advies uit de loopgraven

Vraag: Wat mag ik verwachten met de vakantie die er aan komt? Ik ben veel zwakker dan vorig jaar en vrees ontgoocheld te zullen worden. 

Sandra Stuban: Het is belangrijk zich te realizeren en te aanvaarden dat de vakantie anders zal worden. Maar denk er aan: anders is niet noodzakelijk slechter. En het is belangrijk u niet te fixeren op hoe u dingen in het verleden altijd deed, maar een nieuwe aanpak te omarmen. De aankomende vakantiedagen gaan typisch om sociale samenkomsten, familie-etentjes, en geschenkjes. Laat ons denken aan andere manieren om deze gebeurtenissen even genietbaar en voldoeningschenkend te maken.

U kan uitgenodigd worden op samenkomsten die u graag zou meemaken maar niet kan omdat hun woning niet toegankelijk is voor u. Een andere optie zou kunnen zijn uw eigen feestje te plannen. U zou het kunnen laten cateren of aan elke persoon vragen een gerecht mee te brengen. Wij deden dat de hele tijd in het leger. U zou spelen kunnen plannen, woordspelletjes, liedjes, of eender wat doen dat de avond bijzonder zou maken voor u.

Als u eraan gewoon bent verantwoordelijk te zijn voor de vakantiemaaltijden, dan kan u nog altijd de keukenoperaties leiden, maar op een andere wijze. In plaats van zelf elk maal te maken zou je anderen kunnen superviseren bij het bereiden van uw geheim kalkoenkastanjevulling recept, of u kan anderen aanduiden om een bepaald speciaal gerecht mee te brengen. Hoofdzaak is te veranderen van een fysieke rol naar een waar je plant, richting geeft, en organiseert.

Het geven van geschenken is veel ongecompliceerder geworden met het online shoppen. U kan dat telkens weer zo doen, zelfstandig, en zonder de vakantie-menigtes te moeten verdringen. Ook hier kan je zelfstandig alle eindejaarsgeschenken kopen die je wenst. Het verpakken van geschenken kan te ingewikkeld zijn om zelf te doen, u zou dan post-it briefjes kunnen gebruiken op elk geschenkje om de persoon te leiden die u koos om u te helpen.

Al past u zich aan aan uw wijzigende fysieke kracht, het is belangrijk positief te blijven en alle mogelijke nieuwe opties te overschouwen. Deze nieuwe aanpak zal de oude tradities die u altijd hebt gekend vervangen. En dat is OK.

 

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share