Sociaal maatschappelijke aspecten

31-03-2011

Advies uit de loopgraven

Vraag: Het is weer de tijd van het jaar waarop iedereen wensen uit voor Nieuwjaar. Welke wensen, denk je, zouden helpen om de levenskwaliteit te verbeteren van iemand met ALS?

Sandra Stuban: Nieuwjaarswensen impliceren in het algemeen een verplichting om een gewoonte te veranderen of een aspekt van zijn levensstijl te verbeteren. We zijn gewoon aan de klassieke voornemens om te stoppen met roken, meer beweging te nemen en gewicht te verliezen. Maar voornemens kunnen ook meer in het bijzonder gemaakt worden om produktiever met ALS te leven. Hier zijn enkele bijzondere ALS ideeën die je op maat kan maken in je eigen situatie.

- Begin met een Facebookpagina

Deze online sociale website staat toe dat je makkelijker in kontakt blijft met je vrienden. Dit heeft zelfs meer belang indien beweeglijkheid en spraak moeilijker worden. Je vriendschappen onderhouden is bepaald deel van de infrastruktuur van je steun. Bezoek facebook.com om te beginnen.

- Neem deel aan een studie van het ALS onderzoek

Een rol spelen in een studie van het onderzoek staat je toe actief deel te nemen in het ontcijferen van de mysteries van ALS. Zelfs als je niet onmiddellijk het voordeel ervaart, je bent tevreden dat je meegedaan hebt.

- Neem elke dag de tijd voor spirituele reflectie

Dit kan vele vormen aannemen, gebed, lezen en mediteren zijn enige voorbeelden. Velen vinden kracht en vrede om hun tegenspoed te verwerken door de verbinding met God.

- Begin met een boekenclub

Dit kan eigenlijk ook een maandelijkse filmavond inhouden, of gelijk welke regelmatige bijeenkomst bij je thuis. Het gaat erom actief je vrienden te verzamelen.

- Leer een computer te gebruiken

Als je te verlegen bent voor een computer, kan het worden van een gebruiker mogelijkheden openen die je jezelf nooit voorgesteld had en je de onafhankelijkheid geven die je verloren had. Het kan door aan je zoon of dochter of zelfs aan je kleinkind te vragen hoe ermee te beginnen.

- Schrijf je in in een online klas

Intellektueel gestimuleerd blijven is belangrijk om een degelijk perspektief en een positieve houding te bewaren. Vele universiteiten, colleges en volwassen onderwijs centra zijn tof en verschillende klassen zijn beschikbaar om je erbij te betrekken.

- Ik aanvaard mijn fysieke lasten door een positieve houding te bewaren

Hoewel dit bijna onmogelijk klinkt, is het absoluut doenbaar. Wees bedroefd voor elk verlies, maar doe voort met je nieuwe mogelijkheden van fysieke aard. Je moet niet terugkomen op het verleden, maar op een nieuwe manier positief leren leven met je gangbare krachten,

- Adopteer een hond of kat

Een huisdier toevoegen aan je woonst helpt niet alleen het dier, het helpt jou ook. Honden en katten tonen onvoorwaardelijke liefde en zorgen voor goed gezelschap op alle tijden van de dag. Bovendien zijn ze warm, snoezelig en zacht; een combinatie die de meest sombere gedachten kan lenigen. Zorg er wel voor dat je de mogelijkheden of steun hebt om voor het huisdier te zorgen.

- Begin met een dagboek

Vele mensen vinden steun, kracht en versterking als ze hun gedachten opschrijven terwijl ze reizen door de zorgen van ALS. Het verschaft tijd om na te denken en de beste benadering te kiezen om succesvol te leven met ALS.

 

Vertaling: Eric De Keyser

Bron: The Exchange

Share