Relatiemanagement en ALS

01-04-2011

Door Barbara Bronson Gray, erkend verpleegkundige, Master Verpleegkunde

De stress en belasting door ALS kan een zware impact hebben op relaties. De problemen en uitdagingen waarmee mensen met ALS elke dag geconfronteerd worden kunnen een enorme belasting betekenen voor een brede waaier van relaties, zoals die met mensen op het werk, verwanten, ouders, kinderen en, uiteraard, echtgenoten en partners. Sommigen zeggen dat je dan met zijn drieën bent in eender welke relatie: jij, de andere persoon en ALS. Maar experten zeggen dat er een paar dingen zijn die je kunt doen om ervoor te helpen zorgen  dat je relaties zo gezond en positief mogelijk zijn:

Communiceer, communiceer, communiceer.  Ga er niet van uit dat de andere persoon begrijpt wat je denkt, wat je nodig hebt of wat je meemaakt. Voor zover je je er goed bij voelt, deel je gedachten en zorgen. Laat de mensen weten wat je nodig hebt en wat niet en moedig ze aan om ook terug met jou te communiceren.

Luister, luister, luister. Je vrienden en familie hebben het nog nodig gehoord te worden. Zelfs als je bezig bent met de uitdagingen van ALS, luister zeker nog naar de alledaagse dingen uit het leven van de mensen om wie je geeft. Luister naar wat er met hen gebeurt, help hen en moedig hen aan zoveel als je kunt.

Geef je verliezen toe. Je mag niet proberen te doen alsof de levensstijl of de mogelijkheden die je verloren hebt of misschien zult verliezen, niets te betekenen hebben. Het is gezond om te spreken over wat je mist en wat je betreurt. Als je dat doet, dan suggereren experten dat je je vervolgens concentreert op wat je nú kunt.

Wees bezorgd om je zorgverstrekkers. De mensen van wie je houdt lopen het risico van burn-out, ziekte, vermoeidheid en het verlies van interesse in activiteiten waar ze ooit van genoten hebben. Doe wat je kunt om te helpen zorgen voor hun gezondheid en geluk. Bedenk manieren om hen aan te moedigen verder te gaan met de bezigheden waar ze plezier aan beleven.

Versterk je sociale contacten. Het is belangrijk om verder met je vrienden en familie in contact te blijven, om geregeld over de laatste ontwikkelingen in hun leven op de hoogte te blijven en samen op een aangename manier tijd door te brengen. Misschien kom je in de verleiding sociale evenementen te mijden wegens je fysieke beperkingen, maar dwing jezelf om bij de groep te blijven en de mensen te ontmoeten die je leuk vindt. Als je jezelf gedeprimeerd of moedeloos voelt, kan de aanwezigheid van mensen om wie je geeft een geweldige opkikker zijn

Wees vriendelijk. Wat ook je situatie is, vriendelijkheid is essentieel voor relatiemanagement.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share