Meer comfort in een leven met ALS

01-04-2011

Advies uit de Loopgraven

Vraag: Zoals ieder ander probeer ik mezelf meer te organiseren in het nieuwe jaar. Heb je suggesties om me te organiseren op een manier die me het leven met ALS gemakkelijker zal maken?

Sandra Stuban: Je kunt ‘je meer organiseren’ in feite beschouwen als het werken aan twee zaken: je veiligheid verzekeren en je comfort verbeteren. Door je thuis op een manier in te richten die bij je veranderende levensstijl aansluit, zal je frustraties verminderen, kostbare spierkracht bewaren en uiteindelijk je algemene kijk verbeteren op het leven met ALS. Het begint met eenvoudigweg je leefruimte eens kritisch te bekijken.

Omdat lopen verraderlijk kan worden, bedenk manieren om het risico om te vallen te verkleinen. Heb je tapijtjes die opkrullen en een struikelrisico creëren? Zijn er losse koordjes die van achter een meubel uitsteken? Heb je een huisdier dat speelgoed achterlaat in je loopruimte? Je moet aandachtig alle mogelijke manieren bekijken om je kamers zo in te richten dat je veiligheid verzekerd wordt.

Bekijk vervolgens hoe je je comfort kunt organiseren. De meest gewone kamers waar je het meeste tijd doorbrengt, zijn waarschijnlijk je keuken, badkamer en woonkamer. Vaak gebruikte voorwerpen moeten op een open plaats liggen, binnen handbereik. Bv. in de keuken zou je voorwerpen die normaal in een lade liggen die je moeilijk kunt openen, of die hoog in een kast liggen en waar je niet meer aan kunt, kunnen verplaatsen naar een gemakkelijker plaats. In de woonkamer zou je vaak gebruikte voorwerpen (zoals de TV-afstandsbediening, lectuur en de telefoon) dicht bij de stoel kunnen leggen waarop je gewoonlijk zit om te vermijden dat je herhaaldelijk moet opstaan om ze op te nemen.

Gewoon het feit dat je je ervan bewust bent dat er misschien een betere manier is om je omgeving te organiseren en objectief te bekijken kan je grote voordelen opleveren.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share