Minder mobiel

07-04-2011

Raad uit de Loopgraven

Sandra Lesher Stuban is een erkende verpleegster die als 38-jarige luitenant-kolonel in het leger een ALS-diagnose kreeg. Zij is auteur van De Slagersdochter: het Verhaal van een Militaire Verpleegster met ALS, waarin zij haar traject open en eerlijk beschrijft. Hoewel zij volledig verlamd is en een beademingsapparaat gebruikt, leidt zij een actief leven als schrijfster, verpleegverantwoordelijke en moeder van een 14-jarige zoon.

Vraag: Sinds ik minder mobiel werd, ben ik bezorgd om het contact met mijn vrienden te behouden. Hoe onderhoud ik vriendschappen met voortschrijdende ALS?

Sandra Stuban: Vriendschappen onderhouden terwijl het verlammingsproces doorgaat is heel belangrijk. Het alternatief, sociale isolatie, leidt enkel tot wanhoop en ontgoocheling. Een stevig sociaal netwerk en dito infrastructuur helpen je sterk en levenskrachtig te houden. Dit zijn enkele ideeën om u te helpen vriendschappen te onderhouden en er nieuwe tot stand te brengen terwijl je met ALS leeft.

- Houd contact via e-mail. Daardoor laat je je vrienden weten dat je aan hen denkt, terwijl zij kunnen antwoorden wanneer het hun volgens hun drukke werkschema’s past.

- Gebruik instant messaging. IM is bijzonder nuttig wanneer het spreken moeilijk wordt en bovendien maakt het real-time communicatie mogelijk.

- Nodig je vrienden bij jou thuis uit. Plan maandelijkse bijeenkomsten om films te bekijken, kaart te spelen, over actuele onderwerpen te discussiëren of, wanneer je gelovig bent, om bv. een bijbelgroep op te richten. Je kunt werkelijk alles organiseren wat je met je vrienden gemeen hebt. Je kunt zelfs een maandelijkse boekenclub organiseren.

- Probeer Facebook uit. Misschien wil je je eigen Facebook-pagina beginnen. Dit relatief nieuwe sociale netwerk is een geweldige manier om makkelijk met al je vrienden in contact te blijven.

- Maak nieuwe vrienden. ALS-vrienden hebben is ook belangrijk. Niemand begrijpt onze angsten en uitdagingen echt beter dan iemand die ook met ALS leeft. Ik beveel een ALS-chatroom als client1.sigmachat.com/sc.php (in het Engels) aan. Dit is een actieve en opgewekte groep van mensen met ALS in alle stadia. Je kunt ook je lokale ALS-groep vragen je in verbinding te stellen met iemand die je kunt bereiken en waarmee je telefonisch of via e-mail in contact kunt blijven. Veel langdurige en zinvolle ALS-vriendschappen zijn op deze wijze tot stand gekomen.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share