Beweging helpt zorgverstrekkers fit te blijven en stress te beheren

26-04-2011

Met al de vraag voor zorgverstrekking, kan het bijna onmogelijk lijken dat familieleden die zorgen voor mensen met ALS tijd nemen om te bewegen. Maar er zijn twee stevige redenen om er een hoofdzaak van te maken: het bouwt fitheid op, en het vermindert stress.

Onderzoekers aan Stanford University wierven 100 vrouwen aan die minstens 10 uur per week voor een familielid zorgden. De meerderheid besteedden gemiddeld 72 uur aan zorg.

In de studie, werd de helft gevraagd opgewekt in hun buurt rond te wandelen of thuis te oefenen (gebruik makend van een video of een stilstaande fiets) gedurende 30 minuten, vier keer per week. De andere helft werd aangeleerd hoe een minimum aan vet/hartvriendelijk gezond dieet te volgen, maar werd niet gevraagd beweging te nemen. Onder hen uit de bewegingsgroep, bestond de grootste draagwijdte erin hoe de deelnemers omgingen met stress.
Ze toonden een betekenisvolle verbetering in hun slaapkwaliteit en hun reactie op stresserende situaties. (Het verslag van het onderzoek staat in de Journal of Gerontology, 2002, vol. 57, pp. M26-M36).

De uitdaging bestaat er natuurlijk in een weg te vinden om beweging te nemen wanneer er zoveel andere zaken gedaan moeten worden. En voor de meeste zorgverstrekkers is het een uitdaging op zichzelf om uit het huis te geraken. Hier zijn enige eenvoudige fitnessoefeningen die mensen thuis kunnen uitvoeren. (Uiteraard kan ieder die niet aan het trainen geweest is, eerst iemand die gezondheidszorg voorziet, raadplegen, alvorens een oefenprogramma op te starten).


- Trappen doen: Gebruik de trappen in het huis om je dezelfde voordelen te geven als het deelnemen in stap aerobics in het gymlokaal. Wandel om te beginnen rondom het huis gedurende enkele minuten om je spieren op te warmen. Stap op de eerste trap, en dan naar beneden, en herhaal dit 10 keer. Stap gedurende 15 seconden ter plaatse, en stap dan de eerste twee trappen op, en weer naar beneden, en herhaal dit 10 keer. Doe dan drie treden. Je kan meer dan drie treden doen als je de conditie hebt, maar misschien moet je stelselmatig je uithoudingsvermogen opbouwen.

- Rolstoel duwen: Als je een bureaustoel met wielen hebt, ga dan zitten. Gebruik je armen om jezelf op te trekken naar het bureaublad, en duw jezelf dan weg. Dit bouwt je biceps op.

- Dansen op de muziek: Zet muziek op met een stevig ritme en beweeg!

- Borden stappen: Sta je de vaat te doen? Stap ter plaatse. Doe ook kalveroefeningen: sta op en neer op de tippen van je tenen.

- Was heffen: Hou een volle wasmand boven je hoofd, en hef haar op en neer. Hef herhaaldelijk tot 15 keer elk. Te zwaar? Neem enige kleren eruit.

- Trainingsvideos: Probeer hen uit via een plaatselijke video/DVD huurwinkel, een bibliotheek of bestel hen door een maildienst als NetFlix. Probeer te trainen eer je een video koopt en zoek er een uit die je past.

- Treemolen: Thuis stappen en joggen bij gelijk welk weer. Probeer het gedurende 30 minuten per dag, en je kan experimenteren met snelheid en vorm.

 

Vertaling: Eric De Keyser

Bron: The Exchange

Share