Tips om met Vakantiestress om te gaan

10-05-2011

Ze heeft de naam een periode te zijn van goed humeur, maar de vakantietijd kan in feite heel stresserend en deprimerend zijn. Volgens de Amerikaanse medische vzw Mayo Clinic zijn er voor de meeste mensen drie belangrijke oorzaken van vakantiestress en depressie: relaties, financiën en fysieke vereisten. Als je met ALS te maken hebt ligt het natuurlijk nog ingewikkelder.

Terwijl relaties te allen tijde aanleiding kunnen zijn tot conflict of stress, kan de vakantie de spanningen verhogen om allerlei redenen. Mensen die elkaar een hele tijd niet gezien of gesproken hebben worden vaak in één kamer gezet, allemaal samen. Onopgeloste vragen kunnen naar boven komen of alleen aanleiding geven tot een stille ondertoon van onuitgesproken onenigheid. Velen rouwen om een geliefde, denken aan een toekomstig verlies of zijn door ruzie of afstand gescheiden van iemand van wie ze houden.

In deze tijden van buitengewone financiële onrust kunnen budgettaire problemen een andere belangrijke bron van stress zijn. Aan gekoesterde verwachtingen omtrent vakantiecadeaus, kaartjes, ontspanning, reizen is misschien moeilijk te voldoen, in het bijzonder op een tijdstip waarop andere problemen, zoals baanverlies of hoge medische kosten, zich mogelijk ook voordoen.

En dan zijn er de fysieke eisen, van deelname aan sociale activiteiten tot winkelen, voorbereidingen voor etentjes, het inpakken van cadeautjes en het zenden van kaartjes. Het komt allemaal samen. Voor mensen met ALS en hun families, die zich misschien al vermoeid voelen en wiens energie al op de proef gesteld wordt, kan de vakantie bijzonder uitputtend zijn.

Maar je kunt een aantal dingen doen om de stress, vermoeidheid en spanning zoveel mogelijk te reduceren:

- Wees realistisch. Pak niet te veel in. Laat het koken of bereiden meer aan anderen over en bouw de nodige tijd in voor rust en ontspanning. Leer nee te zeggen; de mensen zullen het begrijpen.

- Laat wat wijzigingen in de traditie toe. Of je nu wilt overschakelen van grote cadeaus naar kleinere spulletjes, je kerstdiner wat eenvoudiger opvat of je gewoon monopolie wilt spelen met je vrienden op Oudejaarsavond, gun het jezelf de feestelijkheden te vereenvoudigen. Misschien vind je dat je er meer van geniet dan je vroeger deed.

- Plan. Maak een lijst en bedenk wat gedaan moet worden zodat je op het laatste moment geen boodschappen meer moet doen. Doe zo veel mogelijk vooraf. Budgetteer verstandig. Creativiteit gaat ver. Gebruik het Internet om prijsvergelijkingen te maken.

- Praat over je gedachten en gevoelens. Het is OK om treurig te zijn en het is niet ongewoon te huilen tijdens de vakantie. Zij brengt massa’s herinneringen en emoties terug. De mensen van wie je houdt zullen willen horen wat je meemaakt. En wees ook een goede luisteraar.

 

Vertaling: Romain Eeckhout

Bron: The Exchange

Share