Tips om weer plezier in je leven te brengen, zelfs met ALS

10-05-2011

Het is een belachelijk understatement: ALS is duidelijk geen pretje.  Maar het vinden van manieren om plezier te hebben als je ALS hebt kan aanzienlijk je levenskwaliteit verbeteren. En naargelang je interesses en aangeboren neigingen, waarvan je genoot voor je de diagnose kreeg van de aandoening kan nog steeds tot uw mogelijkheden behoren, met enkele aanpassingen.

Veel is gezegd geworden over de waarde van humor in ziekte. Minder werd geschreven over de voordelen van het doen van dingen die je echt graag doet, of dat nu tuinieren weze, fotografie, vissen, het bijhouden van een dagboek, het onderhouden van een aquarium, het leggen van puzzels, video spelletjes, kaarten of zelfs het deelnemen aan sporten of volgen van online cursussen.

Niet alleen bieden al deze soorten activiteiten wat afleiding, ze zijn stresswerend.  Ze helpen je aansluiting te vinden bij het leven dat je genoot voor je ALS had, helpen je nieuwe mensen te ontmoeten en verschaffen gewoonlijk frisse lucht, en helpen je uit je dagelijkse routine te breken.  

Veel van de fysieke activiteiten – zelfs al moet je nu op een ietwat andere manier participeren – verschaffen ook waardevolle, gezonde oefening.  Bijvoorbeeld, een persoon met ALS heeft altijd graag gefietst, maar schakelde nu over naar het gebruik van een stationaire ligfiets, en fietst zowat 100 mijl elke maand.  Anderen met nog armkracht maar zwakke benen gaan kajakken. Sommigen spelen rolstoeltennis.  Een tuinierster in een rolstoel gebruikt opgehoogde plantbedden om haar groentenkroppen te kweken en bloemen te knippen.  De opties zijn breder dan wat je zou kunnen denken.

Er zijn een brede waaier van organisaties en verenigingen die zich wijden aan het helpen brengen van deze activiteiten, zelfs actieve sporten, in het leven van hen met fysieke handicaps en chronische ziekten.

Alvorens je te engageren in een nieuwe of aangepaste fysieke activiteit, is het een goed idee er met je arts over te spreken om je veiligheid en comfort te verzekeren.

 

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share