Tips voor het nemen van een thuis vakantie

17-05-2011

Als u zich bij het denken aan de gewoonlijke vakantie wat zorgen maakt - misschien omdat het veel werk lijkt, of duur is, of beide – dan is het misschien een goed ogenblik om het nemen van een thuisvakantie te overwegen.

Een thuisvakantie is gewoon een vakantie die u thuis spendeert, of in uw thuisstad, maar ontworpen om u de ontspanning en het respijt te geven dat u nodig hebt. Voor sommigen is een thuisvakantie minder stressvol dan een volledige klassieke vakantie omdat ze minder uitdagingen met zich meebrengt (en reizen kan die dagen wel moeilijk zijn) en ze is typisch veel minder duur. Het doel is weg te raken uit je dagelijkse routine, plaatsen te zien en ervaren die je nog niet gezien hebt of plekjes waarvan je altijd hebt gehouden – en wat plezier te hebben zonder het gereis.

Sommige mensen nemen een hotelkamer dichtbij zodat ze een verandering in perspectief hebben – en dikwijls roomservice of een whirlpool bad. Anderen blijven thuis en plannen alleen maar uitstapjes voor opeenvolgende dagen, plaatsen bezoekend waar ze voorheen nooit de tijd voor hebben genomen.

Als je thuis blijft of dichtbij, dan kan je vrienden of familie uitnodigen om je te vergezellen op bepaalde dagexcursies of mini-trips. En als je vindt dat je je thuisvakantie overboekt hebt, dan is het een stuk makkelijker om wat vaart te minderen of je thuisvakantie met een dagje te verminderen als je niet ver van huis bent.

Alhoewel je een thuisvakantie neemt, zijn hier wat tips van reisagenten:

- Plan alsof je op een echte vakantie gaat. Blokkeer de kalender, maak een reisplan, blijf weg van de telefoon, en maak dat je doktersafspraken, boodschappen, taken en verantwoordelijkheden vermijdt.  

- Beschouw jezelf als een bezoeker aan uw eigen streek en identificeer plaatsen waar je nooit eerder was of die je wou herbezoeken. Spreek met de middenstandsorganisatie en vraag wat ze aanbevelen aan bezoekers. Vraag de locale toeristische dienst om de gratis bezoekersgids van uw streek. Of haal een boek uit de bibliotheek of boekenwinkel bedoeld voor mensen die uw streek willen bezoeken. Kijk naar bezienswaardigheden binnen een radius van 25, 50, 75, 100 en 150 km, sinds zulke afstanden doenbare dagtrips vormen.

- Zeg tegen de mensen dat je weg zult zijn. Dat helpt een accumulatie van voicemails en emails te vermijden die u zouden kunnen bezighouden of uw vakantiegevoel zouden kunnen verbrodden.  

- Als u besluit een thuisvakantie te houden van thuis uit, probeer dan zoveel als je wil uit eten te gaan. Vermijdt kettingrestaurants – tenzij je die speciaal verkiest – en probeer enkele nieuwe en interessante plaatsen.

- Als je ervoor opteert een hotelkamer in je buurt te nemen, gebruik dan frequent-flier miles en kredietkaartpunten. Omdat het aantal boekingen omlaag ging, zijn de toekenningen makkelijker te incasseren dit jaar. Maak ook dat je vraagt naar extras, zoals gratis ontbijt of parking, of andere voordelen. Bel het hotel rechtstreeks op om te zien of je een voordeliger tarief kan krijgen dan dat kenbaar gemaakt op de website.  

- Neem veel foto’s! Juist omdat je dichter bij huis bent dan op sommige vakanties, zijn de ervaringen en belevenissen juist zo waardevol.

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share