Emotionele weerbaarheid ontwikkelen

22-07-2011

De diagnose van ALS krijgen is nog maar het begin. Na een initiële fase van aanpassing kan je een lange periode ervaren van ups en downs, en zal je een aanhoudende roller coaster ervaren van goed en slecht nieuws, behandelingen, laboratoriumwerk en gezondheidsevaluaties. Sommige dagen en weken zijn OK en andere zijn meer uitdagend, frustrerend en ontgoochelend. Beetje bij beetje pas je je aan, maar je zou jezelf wel kunnen voelen als een emotionele yo-yo.

Experten zeggen dat het omgaan met een aandoening als ALS uiteraard grote emotionele uitdagingen creëert. Maar ze zeggen dat, als je de dingen bekijkt zoals een fietser een Century (een 100 mijl race) aanpakt, je emotionele weerbaarheid kan ontwikkelen.

Dat is waar emotionele weerbaarheid om gaat: leren daarmee om te gaan op zulke wijze dat uw energie niet verspild wordt aan stress, maar gebruikt wordt om de zaken actief en constructief aan te pakken. Zulk mentaal incasseringsvermogen zal zelfs buiten de ups en downs helpen, en zal je voorzien van een zin voor stabiliteit en groter zelfvertrouwen.

Maar het is niet gemakkelijk. Hier zijn enkele tips:

Benader de dingen op een praktische manier als je je overdonderd voelt. Maak een spreadsheetlijst op met zoveel kolommen als nodig, en betitel de kolommen met het type van problemen waarmee je in aanraking komt. Misschien zal er een kolom “Vragen” zijn, een andere zou bvb “Zorgen” kunnen zijn, of “Angsten”, en er zouden logistieke problemen kunnen zijn zoals “Juridisch papierwerk”, “Financiën”, “Verzekeringsproblemen”, en “handicaptoepassing”. De hoofdings aan de top van de kolommen zullen individueel verschillen, maar maak dat wat jij identificeert is wat u werkelijk overrompelt. Schrijf dan in elke kolom alles waar je kan aan denken dat u zorgen bezorgt onder die categorie. Volgende stap? Bestudeer elke kolom met de persoon die het beste geschikt is om u te helpen die rubrieken uit te zoeken en ze op te lossen. Doe dat frequent. Het zal uw hoofd ontlasten en problemen helpen oplossen. Het is veel moeilijker over de dingen te piekeren wanneer je ze rechtstreeks aanpakt.  

Probeer te praten over je angsten. Voor velen is het de algemene onzekerheid die het moeilijkste te verwerken is; voor anderen zijn het juist de alledaagse problemen die de uiteindelijke zorgen over het ziekteverloop accentueren. Wijl het vaak zeer moeilijk te doen is zeggen experten dat juist het discuteren over je angsten je stressniveau verlaagt en je toe laat enkele van de vragen en problemen die je deelt te aanvaarden. Je kan emotionele weerbaarheid ontwikkelen door een manier te vinden om eerlijk te kijken naar je angsten en antwoorden te krijgen op vele van uw zorgen. Artsen, verplegers, kinesisten en ergotherapeuten, longartsen, diëtisten, advocaten, financiële raadgevers en clerici, onder andere, kunnen bij machte zijn praktische en realistische oplossingen te vinden voor de problemen en angsten die je identificeerde.

Tank bij. Juist zoals een fietser hoog-energetisch voedsel eet, aan sportdrankjes nipt en af en toe tussenpauzen inlast, moeten mensen met ALS en hun families zorg dragen van zich zelf. Doe dingen waar je van geniet. Zie vrienden. Blijf verbonden. Doe een dutje. Kijk naar een zonsondergang.

Stel een routine op die u bevalt. Routines kunnen vervelend zijn, zeker, maar zij verschaffen een gevoel van stabiliteit in de chaos en de uitdaging van het te doen hebben met ALS. Ontwikkel een schema dat werkt voor u en neem daarin op wat je moet en wil doen.

Wandel op de sterke hellingen. Zelfs de beste fietsers moeten van hun fietsen af en moeten wandelen wanneer een hindernis echt te moeilijk is om aan te pakken. Dat is voor mensen met ALS ook zo. Wanneer de emotionele uitdagingen het hardst zijn, geef jezelf wat ademruimte en gun jezelf wat ruimte om te herbalanceren. Lees iets dat je inspirerend vindt. Spreek met iemand die je liefhebt en vertrouwt. Doe eens iets wat wild en gek. Wat er ook maar werkt, besef dat weerbaarheid wordt opgebouwd op de steile hindernissen en de speciale uitdagingen.  

Identificeer je beste aanpakstrategieën en gebruik ze. Muziek, naar vogels kijken, tijd aan zee, kijken naar sterren, films, humoristische optredens: doe wat werkt voor u. Maar weet dat zulke verstrooing en inschakeling niet langer juist een mogelijkheid is; het is nodig voor mensen die significante stress en spanning ondergaan. Bouw het in uw dag in.

Iedereen is verschillend, en het kan dat je vindt dat je je eigen manieren hebt van opbouwen van emotionele weerbaarheid. Maar juist het identificeren van uw nood aan dat marathongedrag zal u helpen bewust te blijven van manieren om het te onderhouden. Zulke weerbaarheid zal uw stress reduceren en zal je meer energie overlaten voor wat je echt aan het doen bent.

 

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: The Exchange

Share