Verdrijving van zorgen

22-07-2011

Door Barbara Bronson Gray

“Een dag vol zorgen is meer uitputtend dan een werkdag.” - John Lubbock

We hebben allen zo nu en dan zorgen, maar het is makkelijk -vooral als je iemand bent met ALS- om te ontdekken dat je altijd het “wat als” in het brandpunt stelt. Terwijl ze natuurlijk en doodgewoon zijn, kunnen zorgen uitputtend, herhalend en deprimerend werken.

Maar deskundigen zeggen dat je een aanvalsplan kan ontwikkelen tegen gewone zorgen.

- Bepaal het probleem. Onderbreek jezelf in de handeling van het maken van zorgen. In het begin zal je waarschijnlijk merken dat je je zorgen maakt voor een breed spectrum van zaken, van kwesties ivm ALS, over ekonomische problemen, tot een resem van andere, kleinere dingen. Je hebt waarschijnlijk niet eens door dat het maken van zorgen een gewoonte en een houding geworden is, en dat het de geest tempert en je uitput.

- Neem die kwesties waar die je de meeste problemen geven. Schrijf ze neer. Adresseer je logischerwijze aan elk ervan. B.v. als je bezorgd bent over een medisch probleem, kan je dan je arts telefonisch raadplegen? Heb je meer inlichtingen nodig om een besluit te treffen? Schrijf de handeling die je gaat maken neer en vervolg voor elke zorg op de lijst.

- Laat je niet vastpinnen op kwesties die je niet hard kan maken. Herinner jezelf eraan dat als en wanneer iets een probleem wordt, je dan een aktieplan zal scheppen.

- Eens je bepaald hebt welke je meest pregnante kwesties zijn en je een “aktieplan” gecreëerd hebt voor elk, laat je bezorgdheid dan aktief afwijken. Zeg jezelf iets in de trant van “ik heb dat bezorgd” of “ik heb daarvoor een plan”, en blijf niet stilstaan op die zorg. Vestig je aandacht of iets anders dat interessant of noodzakelijk is.

- Aanvaard onzekerheid. Het maken van zorgen komt soms voor wanneer je gefrustreerd bent door onzekerheid, zodat je werktuiglijk de mogelijkheden invult met “worse case” scenarios. Herinner jezelf eraan dat onzekerheid eigenlijk neutraal is. Het kan alle kanten uit. En door de onzekerheid aanvaarden, moet je aanvaarden dat je beperkingen je natuurlijke verlangen om de dingen onder controle te hebben vrij maken.

- Richt je op het moment. Breng het omgaan met elke dag zoals hij komt in de praktijk, geniet van alles wat je maar kan en stel het eenvoudig plezier op prijs.

- Aanvaard dat het opgeven van zorgen enige tijd in beslag kan nemen. Zoals met elke gewoonte, kan de neiging om je zorgen te maken enige tijd nemen om te overstijgen. Wanneer je jezelf erop betrapt in de handeling, herinner jezelf er dan aan dat als je een aktie kan plannen om met iets om te gaan, je de gedachte vanzelf zal opgeven.

 

Vertaling: Eric De Keyser

Bron: The Exchange

Share