Hoe kan je voorkomen dat je geïsoleerd geraakt

06-09-2012

Leven met ALS kan sommige mensen op de lange duur de indruk geven dat zij tussen vier muren opgesloten zitten.

Moeten omgaan met uitdagingen zoals de activiteiten van het dagelijkse leven, het mobiel zijn, karweien uitvoeren en het opnemen van de eigen verantwoordelijkheden kan heel moeilijk zijn.

Droefheid, frustratie en donkere stemmingen komen bovenop het gevoel van isolement dat soms opduikt. Sociaal isolement treedt vaak op bij mensen met ernstige chronische ziekten, vooral wanneer fysieke beperkingen het onderhouden van contacten bemoeilijkt.

Maar pALS die met al die problemen geworsteld hebben en experts die zich toeleggen op het helpen van pALS geven suggesties over hoe dat gevoel van opsluiting te bestrijden.

• Gebruik email en internet om anderen ver en dichtbij te bereiken. Chat rooms, Facebook, Twitter en andere middelen bieden een goede weg om in contact te blijven met vrienden en zelfs om nieuwe vrienden te ontmoeten.

• Blijf bezig met iets dat je graag doet, als het moet zelfs op een andere wijze. Terwijl je uitzoekt wat je moet veranderen om te blijven deelnemen aan je activiteit kan het vinden van een nieuwe invalshoek je plezier geheel hernieuwen. Vind een gezelschap dat regelmatig naar film of theater gaat of neem deel aan een boekenclub of bezoek een museum.

• Neem zonder omwegen contact op met iemand. Vaak zijn anderen onzeker over datgene waarmee zij jou al dan niet een plezier kunnen doen, zeker wanneer je communicatie of mobiliteitsproblemen hebt. Zeg hen: “Het zou fijn zijn om jou te zien”, of vraag “Loop jij graag even een blokje rond met mij?”.

• Wees niet boos op jezelf omwille van je gevoelens. Die zijn heel natuurlijk. Je kampt immers met heel wat stress en met veel nieuwe uitdagingen.

• Blijf het nieuws van de dag volgen, ken de nieuwe trends, de nieuwe films en de nieuwe boeken. Dat zal je toelaten om contact te leggen met anderen.

• Vertel je vrienden welke activiteiten je zouden blij maken. Zij aarzelen misschien om je iets voor te stellen, want zij weten niet of hun idee uitvoerbaar of genietbaar is voor jou. Indien zij zouden weten wat je van plan bent, zouden zij graag met je meedoen.

Door Barbara Bronson Gray,

 

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: The Exchange

Share