Gemeenschappelijke mutatie van ALS en fronto-temporale dementie met succes aangepakt

19-08-2014

(verkorte versie)

JUPITER, FL, Wetenschappers ontwikkelden klein-molecuul kandidaat-medicijnen en toonden aan dat zij interfereren met de synthese van een abnormaal eiwit dat een belangrijke rol speelt in het veroorzaken van beide ziekten. Het team ontwikkelde ook biomarkers die de doeltreffendheid van deze en andere therapieën kunnen testen.

De studie, onder leiding van Professor Matthew Disney van TSRI en Professor Neuroscience Leonard Petrucelli van de Mayo Clinic, werd online gepubliceerd voorafgaand aan de gedrukte versie van 14 augustus 2014 in het vakblad Neuron.

"Onze kleine moleculen richten zich op een genetisch defect dat veruit de meest belangrijke oorzaak van familiale ALS is. Als u deze afwijking heeft dan krijgt u ALS of FTD," zei Disney. "Onze bevindingen tonen voor de eerste keer aan dat deze mutatie met de klein-molecuul kandidaat-medicijnen de omzetting van de giftige proteïne remmen kan — en stelt vast dat het mogelijk zou kunnen zijn om een groot aantal van deze patiënten te behandelen, maar dit is slechts het begin van deze studies en nader onderzoek moet worden gedaan."

Giftige opbouw

De mutatie die beide ziekten kan veroorzaken is van invloed op een gen bekend als C90RF72 en omvat een herhaalde expansie, met een langer dan gebruikelijke terugkerende genetische sequentie. Dit resulteert in abnormale onderdelen van RNA en de productie van giftige "c9RAN eiwitten."

Met twee van de producten daalden de niveaus van de giftige proteïne aanzienlijk. Met behulp van een reeks van toenemende doseringen van de kandidaten, vonden de wetenschappers dat de hoogste dosering van één produkt de giftige proteïne met bijna 50 percent verminderde.

Disney, die enthousiast was over de samenwerking met de Mayo Clinic en het grotere team, voegde toe dat giftige proteïnen gevonden in ruggenmergvloeistof ook een hulp bij insluiting in menselijke klinische proeven zou kunnen worden. "Onze collectieve deskundigheid van biologie en chemie maakte dit onderzoek mogelijk," zei hij. "Dit is slechts het begin van wat we samen kunnen doen."

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: EurekAlert

Share