Galapagos en ALS Association kondigen € 2.4 miljoen target discovery alliantie aan

27-12-2006

Op 11 december kondigden Galapagos NV (Euronext & LSE: GLPG) en ALS Association een tweejarige alliantie aan in target discovery. Galapagos’ servicedivisie BioFocus DPI zal haar adenovirus expertise gebruiken om nieuwe targets te identificeren voor het ontwikkelen van een ALS medicijn. Galapagos ontvangt van The ALS Association financiering voor het onderzoek tot maximaal 2.4 miljoen euro. Bovendien verkrijgt Galapagos de optie om zelf targets, die binnen dit programma worden gevonden, verder te ontwikkelen.

Belangrijk bij de identificatie van ALS targets is het cellulaire model dat het ziektebeeld van ALS nabootst. In dit project zal BioFocus DPI haar adenovirus SilenceSelect collectie testen in menselijke neuronen. BioFocus DPI zal daarbij de menselijke PluriCell stamcel-expertise van de firma Stem Cell Innovations gebruiken. PluriCells kunnen bijdragen in drug discovery, bij toxicologie, en bij celtherapie. Doel is om deze stamcellen te laten differentiëren tot neuronen die in het programma kunnen dienen als cel-systeem voor het vinden van ALS targets met behulp van de SilenceSelect collectie.

"Wij zijn trots om met The ALS Association samen te werken aan een therapie voor ALS", zei Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. "Deze alliantie bouwt voort op onze expertise in neuronale cellen, en op de al bestaande samenwerkingen met patiënten-organisaties in de VS om targets te ontdekken voor ziekten waar nog geen medicijnen voor beschikbaar zijn".

Financiering via dit ALSA onderzoeksprogramma, Translational Research Advancing Therapy for ALS (TREAT ALS), is de grootste tot op heden en is ook gericht op het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen ALS. TREAT ALS heeft als doelstelling om nieuwe behandelingen voor ALS te ontdekken en faciliteert het klinisch onderzoek traject als er nieuwe kandidaat geneesmiddelen zijn ontwikkeld. Een aantal proef klinische testen van bestaande kandidaat geneesmiddelen zijn reeds begonnen met financiering door TREAT ALS.

"Wij beschouwen deze samenwerking met Galapagos als een belangrijk initiatief in onze zoektocht naar een medicijn voor ALS", aldus Dr Lucie Bruijn, Science Director en Vice President van The ALS Association. "Galapagos’ target discovery platform geeft ons een nieuwe ingang voor het ontwikkelen van geneesmiddelen die ALS mogelijk kunnen stopzetten".

Over ALS

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een progressieve neuromusculaire aandoening die de neuronen zowel in het ruggenmerg als in de hersenen aantast. Deze neuronen reiken van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren door het hele lichaam. Als deze neuronen worden aangetast zoals bij ALS, kunnen de hersenen geen spieren meer aansturen. Patiënten raken op den duur verlamd en overlijden. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Hoewel bij een klein percentage van ALS patiënten de ziekte erfelijk is, komt ALS over het algemeen slechts sporadisch voor. Meer dan 30.000 Amerikanen hebben ALS, de meeste tussen de 40-70 jaar. De kosten van behandeling van ALS zijn extreem hoog.

Over The ALS Association

The ALS Association (ALSA) is de enige Amerikaanse stichting volledig gericht op het bestrijden van ALS. ALSA bestrijkt alle aspecten van de ziekte - onderzoek, begeleiding van patiënten, voorlichting, en belangenbehartiging. De missie van ALSA is om een therapie te vinden voor Amyotrofische Laterale Sclerose en het leven van patiënten te verbeteren. Meer informatie over ALSA is te vinden op www.alsa.org.

Over Galapagos

Galapagos is een beursgenoteerde onderneming die zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, Londen AiM: GLPG) dat programma’s heeft om medicijnen te ontwikkelen, gebaseerd op eigen doeleiwitten ("targets") die een rol spelen bij de bot- en gewrichtsziekten osteoartritis, osteoporose en reumatoïde artritis. Via haar divisie BioFocus DPI, biedt Galapagos een breed scala aan van producten en diensten op het gebied van "target-tot-kandidaat medicijn". Farmaceutische en biotechnologie bedrijven krijgen hiermee toegang tot technologie om targets te ontdekken en te valideren alsmede drug discovery activiteiten tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery alsmede chemogenomics en ADME database producten om targets en chemische moleculen te selecteren. Galapagos heeft meer dan 380 medewerkers in zeven landen, met hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer informatie over Galapagos en BioFocus DPI is te vinden op www.glpg.com.

Bron: www.marketadvices.com

Share