Anti-NOGO-A Ozanezumab

19-06-2014

GlaxoSmithKline’s ozanezumab zou meer doen dan alleen maar helpen om opnieuw motorische neuronen aan spiervezels te connecteren bij mensen met ALS volgens nieuwe resultaten gepresenteerd door Thomas Carmichael MD PhD van de Universiteit van Californië, van de Los Angeles School, op de AAN (American Academy of Neurology) 2014.

De groeiende Nogo-A-blocker populaties kunnen oligodendrocyten –cellen die motorneuron ondersteuning bieden en die verloren lijken te gaan bij mensen met ALS- boosten.

Astrocyten overdaad? ozanezumab van GSK kan het aantal oligodendrocyten – cellen die motorische neuronen helpen bij mensen met ALS. Afbeelding : Paul Tesar PhD, Case Western Reserve University.

Als beschadigde neuronen een SOS uitsturen, dan worden de populaties van precursoren van oligodendrocyten uitgebreid om te helpen hen te repareren.

Maar volgens preklinische studies onder leiding van Carmichael, zijn deze precursoren niet in staat om zich om te zetten in deze onmisbare steuncellen – ten minste na een beroerte.

Wat meer is, deze differentiatie blok, lijkt volgens RNA seq analyse, het gevolg van de verhoogde niveaus van het eiwit Nogo-A, een belangrijke wegversperring in de reparatie van beschadigde of zieke neuronen.

Behandeling met de Nogo-A-blocker NgR OMNI-Fc verhoogt de aantallen volwassen oligodendrocyten rond beschadigde neuronen met een factor 4 in een muismodel na een beroerte. En, volgens een voorlopige analyse, lijkt deze de rehabilitatie en het herstel te versnellen.

De voorlopers van de oligodendrocyten, bekend als NG2 + cellen, zijn dezelfde cellen die zich in ALS – in ieder geval in een G93A SOD1 muismodel van de ziekte, ophopen.

"De Nogo-receptor kan de schade aanvoelen – wat een beperking van de reparatie betekent," zegt Carmichael.

Oligodendrocyten worden steeds meer beschouwd als een belangrijke energiebron voor noodgevallen voor neuronen, volgens een groeiend aantal studies geleid door Klaus-Armin Nave PhD van het Max Planck Instituut voor experimentele geneeskunde. En hun afname lijkt bij te dragen tot het ontstaan en de progressie van de ziekte volgens preklinische studies onder leiding van Jeffrey Rothstein MD PhD van de Johns Hopkins University School of Medicine.

Een fase II klinische studie met ozanezumab is aan de gang. De studie vindt plaats in 11 landen in Azië, Europa en Noord-Amerika. Bijna 300 personen met ALS nemen deel.

De eerste resultaten kunnen ten vroegste eind 2014 worden vrijgegeven.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: ALS TDI

ALS-trials - Klik hier

Share