Wetenschappers uit Sydney verrichten 's werelds allereerste tests in hun soort om ALS te vertragen

13-10-2016

Door Mazoe Ford

Foto: Zebravisjes worden bestudeerd om inzicht te krijgen in de biologie van ALS. (ABC News: Mazoe Ford)

Wetenschappers aan de Macquarie-universiteit van Sydney voeren twee van 's werelds allereerste klinische tests in hun soort uit om de symptomen van ALS te vertragen.

ALS vernietigt zenuwcellen die de spieren controleren waarmee we bewegen, praten, ademen en slikken — en de ziekte is ongeneeslijk.

Bij één van de klinische tests gaan de onderzoekers Triumeq, een hiv/aids-geneesmiddel, inschakelen tegen sporadische ALS, een ziekte die voorkomt bij elke leeftijdscategorie en bij circa 90 procent van de ALS-slachtoffers.

Bij de andere test wordt het in Australië geproduceerde geneesmiddel Copper-ATSM toegepast op patiënten met overgeërfde ALS, een variant die voorkomt bij 10 procent van de slachtoffers.

Professor Dominic Rowe van de Macquarie-universiteit vertelde aan ABC dat aan elke test 40 Australiërs deelnemen.

"Het is de allereerste keer dat deze meervoudig actieve retrovirale therapie, Triumeq, wordt toegepast op ALS", zegt professor Rowe.

"We zijn dan ook opgetogen en we hopen dat deze test gunstige resultaten zal opleveren."

"Wat de tweede test met Copper-ATSM betreft, zijn we de enige locatie ter wereld die toestemming heeft om deze therapie te gebruiken en ook in dit geval hopen we natuurlijk op gunstige resultaten."

De tests werden mogelijk gemaakt door 60 wetenschappers aan de Macquarie-universiteit die zich uitsluitend bezighouden met ALS-onderzoek.

Ze zijn ondergebracht in verschillende teams. Eén daarvan gebruikt duizenden zebravisjes om inzicht te krijgen in de biologie van de neurodegeneratieve ziekte.

De Triumeq-test startte deze maand en de Copper-ATSM-test start volgende maand.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ABC News

12-02-2016 - De mening van ALS Centrum Nederland: Onderzoek naar koper

Share