Tandheelkunde

Uit de nood van ALS patiënten naar een continue goede mondhygiëne, die afzwakt door vordering van de ziekte, zal Proctor & Gamble (P&G) in de loop van 2018 tot en met 2020 een partnership aangaan met ALS Liga. Dit doen ze door jaarlijks maximum 100 elektrische tandenborstels te voorzien aan de afdeling parodontologie van de KULeuven. Door de efficiëntie van de elektrische tandenborstel, gecombineerd met de juiste gebruikswijze kan een goede mondhygiëne verzekerd worden én blijven. De elektrische tandenborstel is zeer handig in gebruik waardoor zolang mogelijk zelfstandig de tanden kunnen gepoetst worden. Van zodra dit moeilijker wordt, leent de gebruiksvriendelijkheid van deze tandenborstel zich ertoe op een veilige manier zeer handelbaar te zijn voor gebruik door derden. Deze factoren samen zorgen voor een optimale mondhygiëne waarbij eventuele tandproblemen kunnen vermeden worden en op een zelfstandige en veilige manier kan gepoetst worden.

Als je een afspraak maakt op het ALS-secretariaat houd dan wat extra tijd vrij om je te laten meenemen door een sympathieke tandarts(assistent(te)). ;-)

De ALS Liga verzorgt in dit kader de administratie en regelt onmiddellijk een afspraak op de afdeling parodontologie vlakbij ons secretariaat voor de poetsinstructie. We danken in het bijzonder professor M. Quirynen en mevrouw Joyce Baert.

 

In het kort

Poets 2 keer per dag je tanden met een elektrische tandenborstel met een kleine ronde kop en gebruik een antibacteriële tandpasta om de plaquegroei gedurende de dag onder controle te houden. En reinig zeker ook tussen je tanden!

 

Waarom is een gezonde mond belangrijk?

Alles start bij tandplak. Als men de tandplak in de mond onvoldoende verwijdert zal dit leiden tot gingivitis (tandvleesontsteking) en cariës (gaatjes). De beste manier om de vorming van gaatjes en tandvleesproblemen tegen te gaan is het tandplakvrij houden van de mond. Door een goede mondhygiëne kan tandplak perfect onder controle worden gehouden. Dit is belangrijk; indien een ontsteking blijft kan ze evolueren naar parodontitis. Parodontitis is eigenlijk een loslating en vernietiging van het kaakbeen rondom de tanden. Dit proces is onomkeerbaar, en kan je zelf niet meer behandelen.

Hoe kun je je tandvlees goed verzorgen en beschermen tegen bacteriële infecties?

Het voorkomen van problemen in de mond start dus bij het zo goed mogelijk tandplakvrij houden van de tanden/implantaten/ prothese. Dit kan via mechanische plaqueverwijdering en chemische plaque controle. Algemeen wordt er geadviseerd om 2 keer per dag ten minste 2 minuten te poetsen. Dit liefst met een roterend-oscillerend-pulserende tandenborstel, beter gekend als “de elektrische borstel” met haar kleine ronde borstelkopje. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de roterend-oscillerende technologie effectiever is in het verwijderen van plaque en verminderen van tandvleesproblemen dan een handtandenborstel. Daarnaast kan je een antibacteriële tandpasta gebruiken. Een tandpasta met tinfluoride helpt beter om plaqueopbouw en tandvleesproblemen effectiever te verminderen dan een gewone fluoride tandpasta.

Aangezien ook een deel van de tandplak tussen je tanden zit, moet je ook dagelijks tussen je tanden reinigen, via een tandenstoker, floss of een ragertje.

Share