TSRI-studie identificeert nieuw type proteïneklonter die betrokken kan zijn bij ALS

17-03-2016

De bevindingen kunnen leiden tot nieuwe therapieën voor ALS en andere neurodegeneratieve aandoeningen

LA JOLLA, CA - Een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers aan het Scripps Research Institute (TSRI) suggereert dat cellen proteïne-'klonters' aanmaken als bescherming tegen neurodegeneratieve ziektes zoals amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Voor het eerst hebben onderzoekers ontdekt dat een bepaald enzym bepaalde types van abnormale proteïnes aan zich kan 'binden' om ze naar klonters te zenden. Daar werken ze dan mogelijk minder toxisch voor de cel.

"We hebben een nieuw moleculair mechanisme ontdekt dat aan de basis ligt van neurodegeneratie", zegt Claudio Joazeiro, geassocieerd professor van cellulaire en moleculaire biologie aan het TSRI en senior auteur van de nieuwe studie. "Dit zou kunnen leiden tot nieuwe diagnoses of nieuwe therapeutische invalshoeken, in het bijzonder voor ALS."

De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift eLife en biedt een nieuw perspectief op de rol van proteïneklonters, die al langer worden geassocieerd met sommige types van neurologische ziektes.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: EurekAlert

Share