Strategische samenwerking zoekt naar transformerende therapieën

16-02-2016

UCB en Baylor College of Medicine starten strategische alliantie rond neurodegeneratie

• Strategische samenwerking zoekt naar transformerende therapieën voor mensen met een neurodegeneratieve ziekte

Brussel (België) en Houston (Texas, VS): UCB en het Baylor College of Medicine starten een strategische onderzoekssamenwerking onder leiding van professor Huda Zoghbi. De samenwerking heeft als doel nieuwe therapieën te ontdekken voor de behandeling van neurodegeneratieve ziektes.

Deze onderzoekalliantie past binnen de strategie van UCB om de ontdekking en ontwikkeling van ziekteveranderende therapieën te versnellen door sterke samenwerkingen aan te gaan met toonaangevende academische partners. Huda Zoghbi is professor aan de afdelingen Pediatrie, Moleculaire en Menselijke Genetica, Neurologie en Neurowetenschappen aan het Baylor College of Medicine, onderzoeker aan het Howard Hughes Medical Institute en directeur van het Jan and Dan Duncan Neurological Research Institute (NRI) in het Texas Children's Hospital.

Het onderzoeksprogramma is afgestemd op een belangrijke strategie van UCB NewMedicines om te focussen op de ontdekking van geneesmiddelen die zich richten op ontwikkelingstrajecten met een hoog niveau van genetische en menselijke validatie. Professor Zoghbi en haar medewerkers hebben toonaangevende capaciteiten wat betreft het gebruik van functionele genetica in modelorganismen om therapeutische interventiepunten voor nieuwe medicijnen te identificeren.

“Wanneer we alleen werken kunnen we de ontdekking van transformerende geneesmiddelen niet versnellen om zo meerwaarde te creëren voor patiënten”, zegt Ismail Kola, Executive Vice President bij UCB & President New Medicines bij UCB. “Daarom creëren we supernetwerken met hoogkwalitatieve wetenschappelijke partners. Samen combineren we patiënteninzichten met een grondig begrip van de ziektemechanismen. Deze strategische onderzoekalliantie brengt Huda Zoghbi’s onderzoek van wereldklasse samen met onze hoogkwalitatieve O&O teams zodat we geneesmiddelen kunnen ontdekken die gebaseerd zijn op genetisch gevalideerde doelen en die het leven van mensen met ernstige neurodegeneratieve ziektes kunnen veranderen.”

“Mijn team en ikzelf zijn zeer verheugd over de samenwerking met UCB aangezien hun expertise zeer complementair is met de onze. Daardoor zullen de therapeutische doelen snel worden gebruikt om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken voor patiënten die lijden aan verwoestende neurodegeneratieve ziektes”, zegt Prof. Zoghbi.

Dr. Paul Klotman, voorzitter en CEO van Baylor College of Medicine, zegt: “Dit soort samenwerkingen leidt tot versnelde resultaten. Dr. Zoghbi is een wereldautoriteit op vlak van onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes en ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking zal leiden tot verbeterde klinische resultaten.”

 

Bron: UCB

Share