Origent Data Sciences en Cytokinetics kondigen samenwerkingsonderzoek naar voorspellend analysemodel binnen ALS aan

14-04-2016

Origent Data Sciences en Cytokinetics kondigen samenwerkingsonderzoek naar voorspellend analysemodel binnen ALS aan

Origent ontvangt een toelage van ALS Association om samenwerkingsonderzoek op te starten

South San Francisco

Origent Data Sciences, Inc. (Origent) en Cytokinetics, Inc. kondigden vandaag een samenwerkingsonderzoek aan dat een computermodel van Origent, die de ontwikkeling van ALS voorspelt, zal verfijnen en valideren. Daarvoor zullen ze gebruik maken van data uit de klinische studies met tirasemtiv van Cytokinetics. Dit gezamenlijk onderzoek wordt gefinancierd door een toelage, toegekend door The ALS Association. Het zal een eerste validatie, en dit voor het op de markt komt, van het voorspellend model in een klinische studie setting mogelijk maken. Eerder werden de modellen van Origent, die het functioneren en overleven van ALS-patiënten voorspelden, al gevalideerd door middel van interne en (retrospectieve) externe datasets.

De evolutie van ALS verschilt sterk van patiënt tot patiënt en hoewel de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt na de diagnose 3-5 jaar is, overleven sommige patiënten slechts enkele maanden, terwijl anderen dan weer tientallen jaren met de ziekte leven. Deze uiteenlopendheid creëert bepaalde uitdagingen voor het ontwerpen en leiden van klinisch onderzoek. Origent´s statistische modellen zijn ontworpen zodat ze die patiënten kunnen identificeren waarbij de symptomen zich mogelijk snel of traag zullen ontwikkelen en zo de statistische verwikkelingen die de ziekte creëert, te reduceren.

“We zijn The ALS Association uitermate dankbaar voor deze ruime toelage en Cytokinetics voor de toegang tot de data van hun doortastend klinisch onderzoek,” zei Dave Ennist, Chief Science Officer van Origent Data Sciences. “Als de modellen worden goedgekeurd, zullen ze worden opgenomen in de FDA en zouden ze een snellere, kosteneffectieve uitvoering van ALS klinische proeven tot stand kunnen brengen, wat mogelijk een snellere weg kan betekenen naar nieuwe medicijnen.”

“Deze unieke samenwerking tussen Origent Data Sciences, Cytokinetics en The ALS Association betekent een nieuwe stap in onze gezamenlijke inspanningen om het proces van klinische studies te versnellen en nieuwe medicijnen beschikbaar te stellen voor mensen met ALS die dringend behoefte hebben aan therapeutische mogelijkheden,” zei Jinsy Andrews, M.D., Senior Director Klinisch Onderzoek en Ontwikkeling en tevens Hoofd Neuromusculaire Therapie bij Cytokinetics. “We zijn blij om ons bij Origent te voegen om mogelijks hun voorspellend model te valideren door middel van datasets uit BENEFIT-ALS en VITALITY-ALS. We hopen dat die het gebruik van deze nieuwe technologie vergemakkelijken en een positieve invloed hebben op het ontwerp en uitvoering van toekomstige klinische studies.”

“We zijn zeer opgetogen om deze samenwerking te zien starten,” zei Lucie Bruijn, Ph.D., M.B.A., Chief Scientist van The ALS Association. “Dit model zou klinische studies voor ALS kunnen versnellen. Deze fase 3 studie van Cytokinetics is een uitstekende kans om het algoritme over de vooruitgang van de ziekte, te valideren.”

 

Vertaling: Pabla Velasquez Llanos

Bron: Cytokinetics

Share