Onderzoekers ontdekken onverwachte rol voor immuuncellen bij ontwikkeling ALS.

25-03-2016

Onderzoekswetenschappers van het Cedars-Sinai medical center in Los Angeles hebben ontdekt dat immuuncellen in de hersenen een rechtstreekse rol spelen bij de ontwikkeling van amyotrofische laterale sclerose, of ALS. Deze ontdekking biedt hoop op nieuwe behandelingen van de neurodegeneratieve ziekte, die geleidelijk leidt tot verlamming en dood.

De bevindingen verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Science op 18 maart 2016.

De focus van het onderzoek ligt op een genetische mutatie die zowel ALS veroorzaakt als frontotemporale dementie, een andere neurologische aandoening die doorgaans leidt tot veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en taal.

De onderzoekers ontwikkelden twee genetische stammen van muizen waarbij het gen ontbreekt. Dit gen, bekend als C9orf72, blijkt belangrijk voor de functie van het immuunsysteem in de hersenen.

Bij de muizen zonder het gen ontwikkelde zich geen ALS, maar er doken, onverwacht, wel afwijkingen van het immuunsysteem op. Structuren binnen de immuuncellen — bekend als lysosomen — die normaal gezien ongewenst celmateriaal afbreken, functioneerden niet meer naar behoren zonder het C9orf72 gen.

"Het C9orf72 gen is van cruciaal belang voor het functioneren van immuuncellen in de hersenen. Deze en andere bevindingen wijzen er steeds meer op dat het immuunsysteem van de hersenen actief bijdraagt aan de ziekte in plaats van gewoon te reageren op schade," zei Robert H. Baloh, MD, PhD, eerste auteur van de studie en directeur van de neuromusculaire geneeskunde in de afdeling neurologie en het multidisciplinaire ALS-programma in het Cedars-Sinai medical center. "Deze bevindingen dragen bij aan een fundamentele verandering in de manier waarop we kijken naar hoe hersencellen verloren gaan bij aandoeningen zoals ALS en Alzheimer."

ALS doodt geleidelijk aan zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg. Het is één van de meest voorkomende neuromusculaire ziekten. Volgens de Amerikaanse ALS Association zijn er jaarlijks meer dan 5600 nieuwe diagnoses in de VS. Ongeveer 10 procent van die diagnoses zijn veroorzaakt door de mutatie van het gen C9orf72.

Studies suggereren dat ongeveer 500.000 mensen in de VS dragers zijn van de mutatie.

Baloh en zijn collega-onderzoekers wijzen erop dat hun bevindingen een aanleiding kunnen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën om de dysfunctie van immuuncellen te behandelen, met name bij patiënten die dragers zijn van de C9orf72-genmutatie. Hij waarschuwde er ook voor dat medicatie, die gericht is op het verminderen van de niveau’s van het gen, met de nodige voorzichtigheid moet worden aangepakt, omdat ze het immuunsysteem verder kan verstoren.

Jacqueline Gire O'Rourke, PhD, heeft als wetenschappelijk expert bijgedragen aan de studie. Volgens O'Rourke kunnen de resultaten artsen helpen de verschillen te begrijpen tussen de dragers van de genmutatie en andere ALS-patiënten.

"Ons werk suggereert dat het mogelijk is dat C9orf72 dragers anders reageren op medicatie die het afweersysteem beïnvloeden, dan andere ALS-patiënten," zei O'Rourke.

Clive Svendsen, PhD, is directeur van de raad van gouverneurs bij het instituut voor regeneratieve geneeskunde, waar het onderzoek werd uitgevoerd. Hij voegt nog toe dat het onderzoek van Baloh een belangrijke stap is om meer inzicht te krijgen in de rol van deze specifieke genetische mutatie.

"Deze nieuwe bevindingen zullen onderzoekers uit het hele veld anders doen nadenken over de oorzaken van ALS," zei Svendsen.

 

Vertaling: Rosemie Coppens

Bron: Medical Xpress

Share