Nieuwe koper therapie is in ALS muizen beloftevol gestart

08-03-2016

(ingekorte versie)

“Dit zijn zeer intrigerende en zeer bemoedigende resultaten," zei Lucie Bruijn, Ph.D., M.B.A., hoofdwetenschapper van de ALS Association, "maar of CuATSM nuttig zou kunnen zijn voor mensen met ALS blijft onbekend." De vereniging financiert studies met CuATSM in het honden model van ALS door Dr. Beckman, met een natuurlijk voorkomende mutatie in het SOD, om te zien of koper toediening voordeel zou kunnen bieden in een model waarin het gemuteerde gen niet overmatig tot expressie komt.

"We zijn enthousiast om de mogelijkheden van dit nieuwe idee van behandeling te exploreren," zei Dr. Bruijn. "Maar in de tussentijd is het essentieel om te onthouden dat orale koper supplementen het centrale zenuwstelsel niet bereiken en dus geen enkel voordeel bieden en redelijk giftig kunnen zijn."

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: The ALS Association

Nieuwe therapie stopt progressie van ALS in muizen

29-01-2016

OREGON STATE UNIVERSITY

Onderzoekers van Oregon State University hebben vandaag aangekondigd dat zij de progressie van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) essentieel hebben gestopt in een studie van bijna twee jaar in een muismodel om de ziekte te bestuderen, waarbij blijkt dat de muizen hun normale natuurlijke levensduur nagenoeg behouden.

De wetenschappers zeggen dat de bevindingen één van de meest boeiende ooit zijn in het zoeken naar een therapie voor ALS, een slopende en dodelijke ziekte, die onlangs in ‘Neurobiology of Disease’ werden gepubliceerd.

"We zijn geschokt over hoe goed deze behandeling de progressie van ALS kan stoppen," zei Joseph Beckman, hoofdauteur van deze studie, een gerenommeerde professor biochemie en biofysica in de College of Science aan de Oregon State University, en belangrijkste onderzoeker en houder van de Burgess en Elizabeth Jamieson Chair in OSU van het Linus Pauling Instituut.

In tientallen jaren werk, is geen behandeling ontdekt voor ALS die menselijke overleving kan verlengen met meer dan een maand. Het muismodel dat gebruikt werd in deze studie laat de wetenschappers geloven dat de mens op eenzelfde wijze kan reageren op deze behandeling op basis van een chemische stof genaamd koper-ATSM.

Het is nog niet bekend of het bij de mens eenzelfde reactie zal hebben, maar onderzoekers gaan zo snel mogelijk klinische studies uitvoeren, waarbij ze eerst zullen testen of het product veilig is en nadien zijn werkzaamheid zullen bestuderen.

ALS werd als een progressieve en fatale neurodegeneratieve ziekte het eerst beschreven in de late jaren 1800. De ziekte kreeg internationale erkenning in 1939, toen het werd gediagnosticeerd bij de American baseball legende Lou Gehrig. Het is bekend dat bij ALS de motorische neuronen in het ruggenmerg afsterven, geassocieerd met mutaties in het eiwit koper, zink superoxide dismutase.

Koper-ATSM is een chemische stof waarvan bekend is dat het koper levert aan cellen met beschadigde mitochondriën, en het ruggenmerg bereikt waar het nodig is om ALS te behandelen. Deze chemische molecule heeft lage toxiciteit, dringt gemakkelijk door de bloed - hersen barrière, en wordt al gebruikt in de menselijke geneeskunde in veel lagere doses voor sommige doeleinden. Het wordt goed verdragen in laboratoriumdieren in veel hogere dosissen. Overmatig koper dat door het organisme niet wordt gebruikt wordt snel weggespoeld uit het lichaam.

Deskundigen waarschuwen echter dat deze aanpak niet zo eenvoudig is als het nemen van een koper voedingssupplement, die kan giftig zijn bij zelfs de meest gematigde doses. Dergelijke supplementen zijn van geen waarde voor mensen die lijden aan ALS, zeggen ze.

De nieuwe bevindingen werden gemeld door wetenschappers uit OSU; de Universiteit van Melbourne in Australië; University of Texas Southwestern; University of Central Florida; en het Instituut Pasteur van Montevideo in Uruguay. De studie is gepubliceerd in Neurobiology of Disease met open toegang.

Met behulp van de nieuwe behandeling, konden onderzoekers de progressie van ALS stoppen in een transgeen muismodel, waarbij de dieren zonder behandeling normaal binnen twee weken zouden sterven. Sommige van deze muizen overleefden voor meer dan 650 dagen, 500 dagen langer dan men in alle vorig onderzoek kon bereiken.

In sommige experimenten werd de behandeling begonnen maar vervolgens gestopt. In dat geval begonnen de muizen ALS-symptomen te vertonen binnen twee maanden nadat de behandeling werd gestopt, en stierven binnen de maand daarop. Wanneer de behandeling werd hervat, nam het gewicht van de muizen toe en stopte de progressie van de ziekte opnieuw waarbij de muizen 6-12 maanden bleven leven.

In 2012 werd Beckman erkend als een toonaangevende medische onderzoeker in Oregon, en kreeg hij de Discovery Award van de Medical Research Foundation van Oregon. Hij is ook directeur van de OSU Environmental Health Sciences Center, gefinancierd door de National Institutes of Health ter ondersteuning van onderzoek naar de rol van het milieu in het veroorzaken van de ziekte.

"We hebben een solide basis van waarom de behandeling in de muizen werkt, en wij voorspellen dat het in de mens zou moeten werken in zowel familiale als sporadische patiënten," zei Beckman. "Maar we zullen het niet definitief weten voordat we de proeven uitvoeren."

Familiale ALS-patiënten hebben een familiegeschiedenis van de ziekte, terwijl sporadische patiënten de grotere bevolking weerspiegelen.

"We willen dat mensen begrijpen dat we zo snel als mogelijk naar menselijke studies gaan" zei Beckman. Bij de mens is de gemiddelde tijd van begin van ALS-ontwikkeling tot de dood slechts drie tot vier jaar."

De vorderingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke vooruitgang in het begrijpen van het ziekteproces van ALS en fundamenteel onderzoek in de biochemie. De transgene muizen gebruikt in deze studies dragen het menselijk gen voor "koper chaperone voor superoxide dismutase" of CCS gen. Het CCS gen voegt koper toe aan het eiwit superoxide dismustase of SOD. Transgene muizen die deze menselijke genen dragen sterven snel zonder behandeling.

Na jaren van onderzoek hebben wetenschappers een therapeutische benadering ontwikkeld voor ALS die gebaseerd is op het toevoegen van koper in bepaalde cellen in het ruggenmerg- en daarbij de verzwakte mitochondriën als gevolg van koper tekort te behandelen. Koper is een metaal dat helpt bij het stabiliseren van SOD, een anti-oxidant eiwit waarvan de juiste functie essentieel is om te leven. Wanneer de metalen cofactoren ontbreken kan SOD "ontplooien" en giftig worden, wat leidt tot de dood van motorneuronen.

Er is bewijs dat deze aanpak van het verbeteren van de mitochondriale functie ook werkt in de ziekte van Parkinson en wellicht ook in andere aanverwante ziekten, aldus de onderzoekers. Het onderzoek vordert ook in deze domeinen.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de behandeling een neuronaal verlies dat al veroorzaakt is door ALS op een significante manier kan terugwinnen, zeggen de wetenschappers. Maar het zou verdere progressie na de diagnose van de ziekte kunnen vertragen. Het kan mogelijk ook dragers van gemuteerde SOD genen, die ALS veroorzaken, behandelen.

 

Vertaling: ALS Liga: Girma en Dirk 

Bron: Oregon State University

Lees meer:

Corvallis Gazette Times

Medical Xpress

De mening van ALS Centrum Nederland

Share