Misgevouwen eiwit en ALS-onderzoek

05-08-2016

ProMIS Neurosciences kondigde de start aan van een onderzoeksprogramma om nieuwe therapeutische doelwitten te identificeren betreffende neurotoxische spanningen van het eiwit TDP43, dat betrokken is bij de ontwikkeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS) en frontotemporale degeneratie (FTD).

TDP43 (TAR-DNA-bindend eiwit-43) is aanwezig in elke cel en speelt een sleutelrol in de respons op oxidatieve stress, een fenomeen dat de gezondheid van cellen in het gedrang brengt. Het eiwit speelt ook een rol bij de expressie en verwerking van genetisch materiaal en er werd aangetoond dat het zijn normale functie verliest in de context van neurodegeneratieve ziektes zoals ALS en FTD. Dit leidt tot de vorming van intracellulaire aggregaten van misgevouwen TDP43, die ingrijpen in de productie van cellulaire energie en eiwitafbraak.

ProMIS gebruikt twee computationele ontdekkingsplatformen, ProMIS en Collective Coordinates, om nieuwe doelwitten te voorspellen op de buitenzijde van abnormale (misgevouwen) eiwitten. Daarnaast heeft de onderneming ook twee technologieën ontwikkeld voor de detectie van erg lage hoeveelheden misgevouwen eiwitten in een biologisch staal. Momenteel beschikt ProMIS Neurosciences over drie preklinische monoclonale antilichaamtherapieën tegen een doelwit van ALS (het misgevouwen SOD1-eiwit).

"ProMIS zal zijn gepatenteerde rekenalgoritmes toepassen, aangevuld met andere methodes waarvan ProMIS-wetenschappers de pioniers waren. Het opzet is specifieke therapeutische doelwitten te identificeren op misgevouwen TDP43", zegt dr. Neil Cashman, Hoofd Wetenschappen van de onderneming in een perscommuniqué. "Ons specifiek doelwit is misgevouwen TDP43, zonder daarbij de cruciale rol te verstoren van normaal gevouwen TDP43 in de celbiologie. ProMIS wil de monoclonale antilichamen valideren die we ontwikkelen om misgevouwen TDP43 aan te pakken in ziek menselijk weefsel. Daarna willen we de ideale kandidaten selecteren om over te gaan tot de ontwikkeling van een geneesmiddel."

Het programma draagt bij aan de precisiegeneesmiddelenbenadering van de onderneming voor de ontwikkeling van antilichaamtherapieën en de bijbehorende diagnostische hulpmiddelen, in het bijzonder voor ALS en de ziekte van Alzheimer.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

09-02-2016 - ProMIS stelt belangrijke adviesraden samen voor behandeling ALS

Share