MediciNova's leadproductkandidaat vertraagt voortgang van ALS in tussentijds stadium van studie

21-04-2016

Tussentijdse gegevens van een Fase 2-klinische test tonen aan dat patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS) die behandeld werden met leadproductkandidaat MN-166 (ibudilast) van MediciNova minder snel aftakelen. De resultaten worden vandaag voorgesteld op de 68ste jaarlijkse vergadering van de American Academy of Neurology Vancouver, BC.

De tussentijdse analyse werd toegepast op 25 patiënten zonder de ondersteuning van een non-invasieve ventilator. Zij ondergingen de zes maanden durende dubbelblindbehandeling met volledige testdata voor de ademhalingsfunctie. De gemiddelde afname in een functionele meetschaal die ALSFRS-R wordt genoemd van de aanvang tot zes maanden bedroeg 4,55 in het MN-166-cohort, vergeleken bij 5,80 voor placebo (hogere score impliceert een hogere graad van afname). De gemiddelde afname bij de ALSFRS-R bulbaire score (die spraak, speekselafscheiding en slikcapaciteit meet) voor dezelfde periode was 0,90 voor MN-166 versus 1,80 voor placebo, terwijl de gemiddelde afname van de ALSFRS-R Arm-score (die fijne motorische vaardigheden zoals met de hand schrijven meet) 1,50 bedroeg voor MN-166 vergeleken bij 2,40 voor placebo. De gemiddelde dalingen voor ademhalingsfunctie voor beide cohorten, gemeten volgens trage vitale capaciteit, bedroegen respectievelijk 10,93% en 12,71%.

De studie had onvoldoende patiënten om de veronderstellingen voor de volgende klinische studie met MN-166 te toetsen. Volgens clinicaltrials.gov, is de geschatte einddatum voor gegevenscollectie voor het initiële eindpunt juni 2017. De geschatte termijn voor het einde van de studie is december 2017.

MN-166 is een oraal beschikbare, kleinemoleculefosfodiësterase-4 and -10-remmer en een macrofaag migratie factor remmer die pro-inflammatoire cytokines onderdrukt en neurotrofische factoren promoot. De antineuroinflammatoire en neuroprotectieve werkingen ervan vormen de basis van een potentiële behandeling voor ziektes als ALS en multiple sclerose. Het heeft de Fast Track-status voor beide. Het werd al in 1989 op de markt gebracht in Japan en Korea voor de behandeling van postberoertecomplicaties en bronchiale astma.

English version - Click here

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Seeking Alpha

Medicinova breidt fase II Ibudilast studie uit tot geavanceerde ALS-patiënten - Klik hier

Share