Fysieke en cognitieve conditie bij jong volwassenen en het risico op amyotrofische laterale sclerose op jonge leeftijd

13-12-2016

Samenvatting

Achtergrond en doel

Op klinisch vlak bestaat de indruk dat patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS) een betere fysieke conditie hebben en een lagere body mass index (BMI) dan gemiddeld. Er is echter een tekort aan literatuur die de verhouding onderzoekt tussen cognitieve conditie en het risico op ALS. In deze studie exploreerden we de associaties van zowel fysieke als cognitieve conditie met een toekomstig risico op ALS.

Methodes

Er werden gegevens over fysieke conditie, BMI, intelligentiequotiënt (IQ) en stressbestendigheid verzameld bij 1.838.376 Zweedse mannen tussen de 17 en de 20 jaar bij het ingaan van hun legerdienst tussen 1968 en 2010. Daaropvolgende diagnoses met ALS werden geïdentificeerd via het Zweeds Patiëntenregister. Om de leeftijdsspecifieke associaties te beoordelen van fysieke conditie, BMI, IQ en stressbestendigheid bij ALS werden de 'hazard ratio's' (HR's) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (BI's) afkomstig van flexibele parametrische modellen gebruikt.

Resultaten

We identificeerden 439 ALS-gevallen tijdens de follow-up (gemiddelde leeftijd bij de diagnose: 48 jaar). Bij individuen met een fysieke conditie boven het hoogste tertiel was er een groter risico op ALS vóór de leeftijd van 45 jaar (HR-bereik: 1,42–1,75; statistisch significante associaties op de leeftijd van 41 tot 43 jaar) vergeleken bij anderen. Individuen met een BMI ≥ 25 liepen minder risico op ALS in alle leeftijdscategorieën (HR-bereik: 0,42–0,80; statistisch significante associaties op de leeftijd van 42 tot 48 jaar) vergeleken bij diegenen met een BMI < 25. Individuen met een IQ boven het hoogste tertiel hadden een statistisch significant verhoogd risico op ALS op de leeftijd van 56 jaar of ouder (HR-bereik: 1,33–1,81), terwijl individuen met een stressbestendigheid boven het hoogste tertiel een lager risico op ALS hadden op de leeftijd van 55 jaar en jonger (HR-bereik: 0,47–0,73).

Conclusies

Fysieke conditie, BMI, IQ en stressbestendigheid tijdens de vroege volwassenheid zouden geassocieerd kunnen zijn met het ontwikkelen van ALS op jonge leeftijd.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Wiley Online Library

Share