Enzym structuur als doelwit voor ALS-medicaties

17-09-2014

Het Dbr1 enzym (rood, blauw en oranje oppervlakken) bindt aan een deel van een intron lariaat (te zien als gele, witte en groene stokjes). Dit is het eerste beeld van een Dbr1-intron lariaat interactie. Gedeeltelijke remming van Dbr1 zou een nieuwe manier van behandelen kunnen zijn voor de meeste gevallen van ALS Dankziij: P. John Hart, Ph.D., X-ray Crystallography Core Laboratory, The University of Texas Health Science Center at San Antonio

Onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van het Texas Health Science Center in San Antonio hebben voor het eerst de structuur van een enzym bepaald met een hoge resolutie. Indien het gedeeltelijk geremd wordt, zou het een nieuwe manier voor het behandelen van de meeste gevallen van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) kunnen zijn.

Dbr1 is het enige enzym dat bekend is om lusjes van RNA zuren (RNAs) genaamd intron lariaat, te breken. Wanneer de Dbr1 activiteit hoog is, blijven heel weinig van deze lariaten over in cellen.

"Dit is relevant voor ALS omdat ook een ander proteïne genaamd TDP-43 samen klontert in motorische neuronen en dat in 50 tot 80 procent van alle ALS-gevallen, "zei senior auteur P. John Hart, Ph.D., professor in biochemie en directeur van het X-ray Crystallography Core Laboratory van het UT Health Science Center San Antonio. "Afnemende Dbr1 activiteit doet sommige van deze lariatten blijven en wanneer TDP-43 aan deze lariaten bindt, vormt het geen klonters in motorische neuronen."

ALS wordt gekenmerkt door de dood van motorische neuronen, wat resulteert in progressieve verlamming.

"Dit is het eerste beeld van dit enzym dat werd verkregen," zei Dr. Hart. "We kunnen alle details, die ons zullen helpen bij het ontwikkelen van kleine molecules (medicaties) om te Dbr1 activiteit te remmen, zien."

De andere hoofd onderzoekers van het artikel, gepubliceerd als een "doorbraak manuscript" in Nucleic Acids Research, zijn Masad Dahma, Ph.D., hoogleraar en voorzitter van de afdeling scheikunde aan de Universiteit van McGill in Montreal, en Scott Stevens, Ph.D., universitair hoofddocent van moleculaire genetica en microbiologie aan de Universiteit van Texas in Austin.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Medical Xpress

Share