Eenvoudige urinetest voor motorische zenuwziekte

27-10-2016

Een onderzoekster aan de Flinders University heeft een eenvoudige urinetest ontwikkeld die een kwantitatieve maat aangeeft voor de ernst van een motorische zenuwziekte.

Tot nu toe werd de zoektocht naar doeltreffende behandelingen belemmerd door het gebrek aan directe meettechnieken. Onderzoekers waren afhankelijk van een vragenlijst die nagaat hoe goed de patiënt alledaagse taken kan uitvoeren.

“Ik vond een eiwit in urine, waarvan het gehalte verhoogd is bij motorische zenuwziekten en dat verder verhoogt naarmate de ziekte vordert”, vertelt onderzoekster Stephanie Shepheard.

Stephanie, die werkzaam is op het gebied van motorische zenuwziekten bij zowel mens als dier, stelde vast dat het eiwit p75NTRECD gemakkelijk gemeten kan worden in urine en dat het een directe evaluatie van de ernst van de ziekte oplevert.

“Dit eiwit zou artsen kunnen helpen om de schade bij motorische zenuwziekten op een meer gedetailleerde manier te controleren”, zegt Stephanie.

Elke dag wordt er bij 2 Australiërs een motorische zenuwziekte vastgesteld. De aandoening slaat onverwacht toe en dikwijls volgt de diagnose nadat er reeds aanzienlijke schade is toegebracht aan zenuw- en spiercellen. Er is momenteel geen geneesmiddel of effectieve behandeling beschikbaar.

Spierzwakte en -verlamming lijden tot de dood, meestal binnen drie jaar na de eerste diagnose.

Momenteel kunnen artsen steun bieden en indirecte controle van de progressieve fysieke achteruitgang, via een vragenlijst en klinische beoordeling.

“We hopen hiermee door te gaan en een klinisch instrument te ontwikkelen dat dokters in staat stelt om direct de schade van aangetaste cellen op te meten”, aldus Stephanie.

Een directe test voor motorische zenuwziekten zou artsen ook toelaten om nieuwe behandelingen met een hogere gevoeligheid uit te testen, wat op langere termijn zou kunnen helpen bij de ontwikkeling van een geneesmiddel. 

 

Vertaling: Barbara Bastiaansen

Bron: Fresh Science

Share