Bloeddruk middel verlaagt ALS-risico met 57 procent

13-11-2014

Door Julie S julie.s@hngn.com

Een groep Taiwanese onderzoekers heeft ontdekt dat een courant bloeddruk middel iemands risico op het ontwikkelen van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) kan verminderen. De studie is de eerste om deze medicatie te linken aan de risicoreductie van ALS.

Onderzoekers van de Kaohsiung Medical University in Taiwan, onder leiding van Prof. Charles Tzu-Chi Lee, startten een studie om angiotensine-conversie-enzym remmers (ACE-remmers) te koppelen aan de risicoreductie van ALS. ACE-remmers zijn medicijnen die vaak aan patiënten met hart-en vaatziekten voorgeschreven worden, ze verbeteren immers de bloedtoevoer naar het hart en verlagen de bloeddruk.

De studie betrof 729 patiënten die met ALS tussen januari 2002 en December 2008 werden gediagnosticeerd. Onderzoekers hadden ook 14,580 deelnemers als controlegroep, allen zonder de ziekte.

De resultaten toonden aan dat 15 procent van de ALS-groep die de bloeddruk verlager nam werd gediagnosticeerd met ALS op twee tot vijf jaar tijd, vergeleken met 18 procent voor de controlegroep. Het team berekende de risicoreductie en concludeerde dat het bloeddruk middel effectief het ALS-risico verminderde met maar liefst 57 procent, indien hogere doses worden ingenomen.

"De bevindingen in deze populatie case-control studie toonden aan dat langdurige blootstelling aan ACE Inhibitoren omgekeerd geassocieerd is met het risico op het ontwikkelen van ALS. Bij ons weten is de huidige studie de eerste over de associatie tussen ACE Inhibitoren en het risico op ALS in een populatie studie," merkten de auteurs op in een persbericht.

De onderzoekers kunnen niet verklaren hoe het bloeddrukmiddel het risico op ALS verlaagt maar zij vermoeden dat het de zenuwcellen tegen schade beschermt, volgens Healthday News.

De studie werd gepubliceerd in het nummer van 10 november van JAMA neurologie.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Headline & Global News

Share