AB Science kondigt een publicatie aan over de beschermende effecten van masitinib bij amyotrofische laterale sclerose

14-07-2016

(AOF) - AB Science, een farmaceutische onderneming gespecialiseerd in het onderzoek naar en de ontwikkeling en marketing van proteïnekinaseremmers (protein kinase inhibitors (PKI's)), kondigt de publicatie aan van de preklinische resultaten van masitinib voor amyotrofische laterale sclerose (ALS). Deze publicatie draagt de titel 'Postparalysetyrosinekinaseremming met masitinib verijdelt neuroinflammatie en vertraagt de ziektevoortgang bij overgeërfde amyotrofische laterale sclerose'. Ze kan samen met de bijgevoegde complementaire informatie gratis worden ingekeken op de website van het tijdschrift Journal of Neuroinflammation.

"Deze resultaten tonen een ongezien beschermend effect van masitinib aan bij rattenmodellen van ALS in vergelijking met andere studies die worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur", zegt professor Luis Barbeito (verantwoordelijke van het laboratorium van neurodegeneratie aan het Pasteurinstituur van Montevideo in Uruguay). "Masitinib speelt in het bijzonder een beschermende rol indien het 7 dagen na het optreden van een verlamming wordt toegediend. Dit is een model dat de klinische toestand van ALS-patiënten nauwgezet simuleert en dan ook beter hun therapeutische behoeften vertegenwoordigt."

Deze publicatie volgt op de positieve resultaten van de tussentijdse analyse van de fase 2/3-studie, die de efficiëntie en tolerantie van masitinib in combinatie met riluzol vergelijkt met placebo in combinatie met riluzol bij ALS-patiënten.

Olivier Hermine, voorzitter van het wetenschappelijk comité van AB Science, zegt hierover: "De rol die masitinib speelt bij ALS is gebaseerd op een nieuw actiemechanisme dat de microgliale cellen remt zonder ze te doden. Het is de eerste keer dat een geneesmiddel het voorwerp vormt van een klinische test die dit nieuwe doelwit wil testen. Dat zou kunnen verklaren waarom de tussentijdse analyse positief is uitgevallen terwijl de voorgaande studies faalden op het vlak van deze indicatie".

Deze publicatie geeft meer gewicht aan het registratiedossier van masitinib voor ALS dat AB Science beoogt in te dienen in september 2016, in de mate dat de vaststelling van de plausibiliteit van het actiemechanisme van een behandeling deel uitmaakt van de door de gezondheidsinstanties gestelde vragen bij de beoordeling van een dossier voor aanvraag tot marketing.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Le Figaro

14-07-2016 - FDA keurt eerste gebruik van Masitinib goed voor schrijnend geval van ALS

09-06-2016 - Masitinib: Rapporteurs aangesteld door EMA hebben indiening aanbevolen

05-04-2016 - AB Science kondigt positieve tussentijdse resultaten aan van fase 3

Share