ALS-onderzoekers identificeren verlies van MHCI-proteïne als sleutelfactor bij de ontwikkeling van de ziekte

06-03-2016

Onderzoekers ontdekten dat het verlies van het major histocompatibility complex I (MHCI, groot histocompabiliteitscomplex I) een belangrijke schakel is bij de ontwikkeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

De studie draagt de titel 'Major histocompatibility complex class I-moleculen beschermen motorneuronen tegen astrocyte-geïnduceerde toxiciteit bij Amyotrofische Laterale Sclerose'. Ze werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine en opent nieuwe perspectieven voor ALS-therapieën.

Terwijl eerdere studies zich toespitsten op motorneuronen, besteedden weinig studies aandacht aan de rol van astrocyten — gliale cellen die normaal gezien motorneuronen ondersteunen — bij de pathogenese van ALS. Het onderzoeksteam, geleid door Brain Kaspar, Ph.D., de hoofdonderzoeker aan het Center for Gene Therapy in The Research Institute in het Nationwide Children’s Hospital in Columbus, Ohio, toonde aan dat het verlies van MHCI in het buitenste membraan van motorneuronen ze kwetsbaar maakt voor ALS-astrocyte toxiciteit.

"We wilden uitvissen wat astrocyten doen — of niet doen — om motorneuronen te vernietigen. We stootten op onweerlegbaar bewijs van de rol van MHCI op de motorneuronen bij het signaleren van de astrocyten", zei Kaspar in een perscommuniqué.

MHCI's zijn terug te vinden op de celoppervlakken van alle kerncellen in ons lichaam. Voor elk subtype van de MHCI-proteïne bestaat bovendien een receptor die in staat is ze te vergrendelen, een beetje zoals een sleutel op een slot.

Onderzoekers ontdekten dat MHCI-receptoren belangrijk zijn voor het beschermen van motorneuronen tegen astrocyte toxiciteit bij ALS. Bovendien identificeerden ze het signaal dat verantwoordelijk is voor het effect ervan: HLA-F. Ze stelden ook vast dat het ruggenmerg van mensen met ALS veel minder MHCI bevat.

"Zowel in studies met mensen als met dieren toonden we aan dat het verlies van MHCI destructief is voor motorneuronen, terwijl toenames van MHCI beschermend werken. Dankzij eerdere research wisten we al dat ALS-astrocyten verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van motorneuronen. Nu beschikken we over een nieuw stuk van de puzzel", aldus Kaspar, die ook geassocieerd professor is in het Department of Pediatrics and Department of Neuroscience aan het Ohio State University College of Medicine.

Hij zei verder nog dat de gegevens een nieuw potentieel therapeutisch middel tegen ALS suggereren.

"Alles bij elkaar leveren de resultaten sterk bewijs dat één welbepaalde MHCI-molecule, HLA-F, motorneuronen kan beschermen tegen zowel overgeërfde als spontane ALS-astrocyte-geïnduceerde toxiciteit, wat cruciaal is bij het afremmen van de vernietiging van motorneuronen bij deze patiënten", aldus Kaspar.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

Share