STAMCEL-studie kan helpen bij het onderzoek van motorneuron ziekte

07-06-2011

Sience Centric

Wetenschappers ontdekten een nieuwe piste om menselijke motorneuron cellen te ontwikkelen in verband met de vooruitgang in het onderzoek van motorneuron ziekte.

Een team van de Universiteiten van Edinburgh, Cambridge en Cardiff heeft in het labo een reeks motorneuronen ontwikkeld uitgaande van menselijke embryonale stamcellen.  Motorneuronen zijn zenuwcellen die signalen doorsturen vanaf de hersenen of het ruggenmerg naar andere delen van het lichaam.

Het is de eerste maal dat wetenschappers in staat zijn om een variëteit van menselijke motorneuronen te ontwikkelen welke in hun opbouw- en configuratie-eigenschappen verschillen, afhankelijk van hun plaats in het ruggenmerg.

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, kan de wetenschappers helpen de motorneuron ziekte  beter te begrijpen.  Het proces zal hen in staat stellen om verschillende types motorneuronen te ontwikkelen en te begrijpen waarom sommige types meer kwetsbaar zijn dan andere. 

Motorneuronen controleren de spieractiviteit o.a. bij spreken, stappen, slikken en ademen.  Bij motorneuron ziekte, een progressieve en fatale aandoening, worden deze cellen afgebroken wat leidt tot verlamming, moeilijke spraak, moeilijke ademhaling en moeilijk slikken.

Voorheen waren wetenschappers in staat om slechts één bepaalde soort motorneuronen te ontwikkelen via retinoïnezuur, een derivaat van vitamine A.
In de huidige studie hebben wetenschappers een manier gevonden om een bredere waaier motorneuronen te ontwikkelen door een nieuw proces zonder retinoïnezuur.

Professor Siddharthan Chandran, directeur van het Euan Mc Donald Centre for Motor Neurone Disease Research aan de Universiteit van Edinburgh, zegt: “Motorneuronen verschillen in structuur waardoor het te verstaan is waarom bepaalde meer kwetsbaar zijn dan andere bij ziekten met deze verwoestende eigenschap.”

Dr. Rickie Patani van de Universiteit van Cambridge, zegt: “hoewel motorneuronen dikwijls beschouwd worden als een uniforme groep, zijn ze wel een veelvoudig samenspel van neuronen ondergroepen.  De mogelijkheid tot de ontwikkeling van een serie verschillende motorneuronen is een nieuwe stap in het begrijpen van de selectieve kwetsbare subtypes bij motorneuron ziekte en ruggenmerg spieratrofie.”

Vertaling: Willy Roesems

Bron: ALS Independence

Share