Antisense geneesmiddel bij familiale ALS

25-03-2011

De eerste ALS/MND – motorneuronziekte – patiënt die Isis-SOD1 doelgerichte behan- deling ontvangt in fase 1 van de klinische trial. Isis Pharmaceuticals, Inc. introduceerde deze behandeling in de erfelijke, agressieve vorm van familiale ALS (fALS).

Ongeveer 20 % van alle fALS gevallen worden veroorzaakt door een mutant van SOD1 (superoxide dismutase). De ALS Association en de Muscular Dystrophy Association voorzien nu ook fondsen voor de ontwikkeling van Isis-SOD1: dit is een doelgericht geneesmiddel om de SOD1-productie te blokkeren. Antisense-technieken inhiberen afwijkende of ongewenste genen zodat deze geen schadelijke eiwitten kunnen produceren.

“Deze therapie zal de eerste behandeling zijn voor ALS, specifiek voor SOD1. Dit is een zeer waardevolle en kostelijke onderneming. De ALS Association is co-sponsor samen met Isis voor deze veelbelovende behandeling. Ook via de steun van donateurs is dit mogelijk” zei Lucie Bruijn,wetenschappelijk directeur van de ALS Association.

De fase 1-studie van Isis-SOD1 is een placebo-gecontroleerde, dosis-afhankelijke studie in verband met veiligheid, tolerantie en farmacokinetisch profiel bij patiënten met fALS veroorzaakt door SOD1-mutaties. De studie omvat 4 groepen van elk 8 personen. Isis-SOD1 wordt intrathecaal (in het ruggenmergkanaal) toegediend met een externe pomp gedurende een 12 uur durend infuus. Deze studie wordt uitgevoerd in verschillende centra in de USA.

“Er is namelijk enorme nood aan meerdere en nieuwere behandelingen voor ALS, oa. de studie van Isis-SOD1 bij fALS,” aldus Merit Cudkowicz co-president of the Northeast ALS Consortium en Professor Neurologie van het Massachusetts General Hospital of Harvard Medical School.

“Sommige vormen van fALS zijn gebonden aan mutanten van SOD1. Daarom is de selectieve inhibitie (blokkering) van SOD1 een mogelijke oplossing voor deze patiënten” zegt Timoty Miller, Assitant Professor Neurologie van de Washington University School of Medecine en Director of the Christoffer Hobler Laboratory for ALS Research at the Hope Center for Neurological Disorders. “Ik kijk ook uit naar de samenwerking met Dr. Cudkowicz voor de verdere evolutie van de studie.”

“Dit is de eerste studie waarbij een SOD1-inhibitor rechtstreeks in het zenuwstelsel wordt toegediend. Isis-SOD1 is het eerste doelgerichte geneesmiddel in klinische trials ter behandeling van neuro degeneratieve ziekten en ook het eerste dat rechtstreeks in het centraal zenuwstelsel wordt toegediend.”

“Isis-SOD1 is het eerste doelgerichte geneesmiddel in klinische trials ter behandeling van neuro degeneratieve ziekten en ook het eerste dat rechtstreeks in het centraal zenuwstelsel wordt toegediend. Op basis van vroegere pre-klinische studies geloven we dat dit een doeltreffende behandeling kan betekenen voor fALS. Dit is een eerste stap in de toepassing van antisense-geneesmiddelen in de behandeling van neuro degeneratieve ziekten. We zullen ons programma dan ook verder zetten in studies bij mensen”, zegt C. Frank Bennett, Senoir Vice President of Research bij Isis Pharmaceuticals

Vertaling: Willy Roesems

Bron: ALS Independence

Share