Gen APOE4 zou kunnen helpen de zenuwen te herstellen na een blessure

30-08-2011

Motor Neuron ziekte is een spier aantastende aandoening die iedereen kan treffen, van gepensioneerden tot professionele voetballers

BBC News

Wetenschappers hebben een gen gevonden dat bepaalt hoe snel iemands zenuwen kunnen herstellen na een verwonding of ziekte.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh zeiden dat de vondst kan helpen in het begrijpen en behandelen van de motor neuron ziekte en carpaal tunnel syndroom.

Ze zeiden dat het ook kan helpen te voorspellen hoe snel iemands zenuwen zouden herstellen van een zwaar fysisch trauma, zoals een auto-ongeluk.

Ze hebben een vorm van het gen gevonden, apolipoproteïne E (APOE), genaamd APOE4.

Onderzoekers waren er zich al bewust van dat E (APOE) beheerste hoe snel zenuwcellen zich herstellen in de hersenen van mensen die getroffen zijn door omstandigheden zoals een beroerte of de ziekte van Alzheimer.

Echter, de studie toonde voor de eerste keer dat een vorm van het gen, APOE4, de hergroei vertraagt van zenuwen buiten de hersenen en het ruggenmerg, met inbegrip van de zenuwen die de spieren in de armen en benen verbinden en deze die zintuiglijke informatie vervoeren over de huid .

Genetische opmaak.

Het team zei dat het nu mogelijk kon zijn om patiënten te identificeren die een traag herstel na een zenuwletsel zullen hebben, of die waarschijnlijk mindere reacties zullen hebben op de behandelingen voor aandoeningen zoals motor neuron ziekte, door hun genen te onderzoeken.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen, echter ongeveer een op drie mensen dragen de E4-versie van het gen.

Professor Tom Gillingwater, van de universiteit van Edinburgh, zei: "Dit onderzoek helpt ons te begrijpen hoe de genetische opmaak van een persoon kan bepalen hoe groot de kans is dat ze herstelt van een zenuwbeschadiging of ziekte.”

"Het identificeren van genen die de regeneratie van het zenuwstelsel controleren brengt ons daardoor een stap dichter bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde behandelingen die de zenuw hergroei en de snelheid van herstel verbeteren."

Vertaling: Ghislain D'amour

Bron: ALS Independence

Share