Roken kan nu beschouwd worden als een vastliggende risicofactor voor ALS

15-01-2010

Terwijl vroegere studies een “mogelijke” link legden tussen roken en ALS, stelt een nieuwe studie gepubliceerd in het nummer van 17 november 2009 van Neurology, het medisch tijdschrift van de Amerikaanse Academy of Neurology, dat roken nu kan beschouwd worden als een “vastliggende” risicofactor voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

De bevindingen komen van Dr. Carmel Armon, neuroloog aan het Baystate Medical Center, een ALS-onderzoeker en neuroepidemioloog, die tot deze conclusie kwam gebruik makend van evidence-based methoden om een rigoureuse analyse te maken van studies die de link onderzoeken tussen roken en het ontwikkelen van ALS – een fatale neurodegeneratieve aandoening die de motorische zenuwen en willekeurige spieren aantast.

"Toepassing van evidence-based methodologie onderscheidt beter ontworpen studies van studies met beperkingen waarop niet betrouwd kan worden. De beter ontworpen studies tonen op consistente wijze dat roken het risico op het ontwikkelen van ALS verhoogt, waarbij sommige bevindingen suggereren dat roken direct betrokken zou kunnen zijn bij het veroorzaken van de aandoening”, zei Dr. Armon, een professor in de neurologie aan de Tufts University School of Medicine en hoofd van neurologie aan het Baystate Medical Center in Springfield. Hij is ook lid van de American Academy of Neurology.

Volgens Dr. Armon heeft het identificeren als een vastliggende risicofactor voor ALS drie implicaties.

"Eerst en vooral leggen de bevindingen een verband tussen de omgeving en het voorkomen van ALS, terwijl er nog niet eerder een verband met deze mate van zekerheid werd geïdentificeerd,” zei Dr. Armon.

"Bijkomende implicaties zijn dat, sinds roken geen bevrijdende kenmerken heeft, het vermijden van roken het voorkomen van ALS in de toekomst zou kunnen reduceren, en omdat sommige van de mechanismen waarlangs roken andere aandoeningen bij mensen verwekt vrij goed begrepen worden, zou het erkennen van zijn rol in het voorkomen van ALS kunnen helpen in het vastleggen van de biologische processen die de aandoening initiëren,” voegde de onderzoeker toe.

De neuroloog van het Baystate Medical Center noteerde dat het zich focussen op processen bij het initiëren van sporadische ALS, of er dicht bij, nieuwe wegen zou kunnen verschaffen voor wegen om zijn progressie te stoppen.

"Dit werd gerealiseerd in sommige diermodellen van familiale ALS, maar niet bij mensen. De hoop dat deze concepten zouden kunnen toegepast worden op de sporadische aandoening en het vooruitzicht ervan in de toekomst zou kunnen veranderen, wordt ondersteund door het vastleggen van de associatie tussen roken en het voorkomen van ALS,” besloot Dr. Armon.

ALS berooft het leven van de helft van zij die zijn aangetast binnen de drie jaar na de aanvang van spierzwakte, met minder dan 5% overlevingskansen van meer dan 10 jaar. Zo’n 90-95 percent van de gevallen blijken at random ("sporadische gevallen') voor te komen, terwijl 5-10 percent van de gevallen een aangetaste bloedverwant hebben (“familiale gevallen”). Een gewijzigd gen, waarvan er meerdere werden geïdentificeerd, is betrokken bij het veroorzaken van familiale ALS. Voorafgaand aan dit verslag werden geen externe factoren met deze mate van zekerheid geïmpliceerd als bijdragend tot het voorkomen van sporadische ALS.

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: Baystate Medical Center

Share