Dansen op een slappe koord : hoop versus aanvaarding

04-02-2010

Mensen die geconfronteerd worden met ALS, zeggen dat ze zich soms afvragen hoe ze een evenwicht moeten vinden tussen hun hoop op een behandeling van de ziekte en hun situatie.

Het is niet ongewoon dat vrienden, gezondheidswerkers en de clerus de mensen er aan herinneren dat ze 'nooit de moed mogen opgeven', Nochtans vinden veel mensen met ALS dat de uitdagingen van het dagelijks leven het moeilijk maken om een attitude van hoop te behouden.

Maar een artikel, gepubliceerd in de november editie van Health Psychology, suggereert dat voor chronisch zieke patiënten het opgeven van de hoop dat ze ooit nog beter gaan worden, hen eigenlijk gelukkiger maakt.

Dr. Peel A. Ubel, directeur van het centrum voor ' Behavioral and Decision Sciences in Medicine' aan de universiteit van Michigan Health System, onderzocht patiënten die juist een colostoma hadden gekregen. Na de operatie werd aan sommige patiënten gezegd dat de colostoma permanent was en aan andere patiënten werd verteld dat het nog omkeerbaar was en dat ze binnen enkele maanden een nieuwe operatie zouden ondergaan om hun darm terug aan te sluiten en de colostoma te verwijderen. De patiënten werden dan 6 maanden gevolgd.

De onderzoekers ondervonden dat de patiënten zonder hoop om terug naar een normale darmfunctie te keren, gelukkiger waren dan deze met de omkeerbare colostoma. De onderzoekers denken dat wanneer hoop verhindert dat mensen zich aanpassen aan hun dagelijkse leven en verhindert dat ze hun situatie accepteren, deze hoop feitelijk interfereert met geluk.

“We denken dat ze gelukkiger waren omdat ze vooruitgingen met hun leven. Ze realiseerden zich welke kaarten ze toegedeeld kregen, en erkenden dat ze geen keuze hadden dan met deze kaarten te spelen.” zei Ubel. “ De andere groep wachtten tot hun colostoma teruggedraaid werd. Zij contrasteerden hun huidige leven met het leven dat ze hoopten te gaan leiden, en maakten zo niet het beste van hun huidige situatie.”

Vertaling: Erika Mackelberghe

 Bron: The Exchange

Share