Kleine molecule vertraagt ALS bij muizen

18-02-2010

Kleine molecule vertraagt bij muizen de progressie van ALS

Onderzoekers van het UT Southwestern Medical Center hebben ontdekt dat een molecule die geproduceerd wordt door spieren als reactie op zenuwbeschadiging, bij een muismodel van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) de symptomen kan verminderen en het leven kan verlengen.

‘We denken dat we dit onderzoek kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van medicijnen’, zegt Dr. Eric Olson, hoofd van de afdeling moleculaire biologie van UT Southwestern en hoofdauteur van het onderzoek, dat in de Science-editie van 11 december verscheen.

ALS beschadigt motorische zenuwcellen die spieren controleren wat leidt tot spierzwakte, verlamming en de dood. Er is geen behandeling om het proces te vertragen, en geen remedie.

Naarmate ALS zenuwen vernietigt, beginnen de spieren die ze reguleren, te verslappen.

De beschadigde spieren kunnen zich echter opnieuw ‘bezenuwen’ door gezonde zenuwen aan te sporen nieuwe vertakkingen naar hen aan te maken, zoals bij een beschadigde heg nieuwe takken groeien om een gat op te vullen.

Dr. Olson zegt dat skeletspieren een molecule genaamd microRNA-206 (miR-206) produceren en die dient als chemisch signaal om de nieuwe zenuwuiteinden te sturen en hun interacties met spieren te onderhouden. Maar het onderzoek doet vermoeden dat miR-206 maar een beperkte tijd werkzaam is. Naarmate zenuwen blijven sterven, komt er een punt waarop de overlevende zenuwen niet langer die last kunnen dragen en dan verschijnen symptomen zoals spierzwakte.

‘MiR-206 stimuleert eerst de overlevende zenuwcellen om nieuwe vertakkingen te maken naar de spieren, maar dat stelt enkel het onvermijdelijke uit', aldus Dr. Olson. ‘Onze bevindingen correleren met de observatie bij ALS-patiënten: de ziekte is bijna asymptomatisch tot een groot deel van de motorische neuronen gestorven zijn, en de enkele die overblijven dat niet meer voldoende kunnen compenseren. Deze resultaten bieden een nieuw perspectief op de mechanismen van ALS’, zegt hij. 'MiR-206 lijkt zenuwbeschadiging te voelen en stimuleert regeneratie.

Omdat miR-206 enkel aanwezig is in skeletspieren, zal een medicijn gebaseerd erop andere weefsels misschien niet beïnvloeden. Dat beperkt het risico voor neveneffecten en daarom is het zo aantrekkelijk als een mogelijke behandeling.’

In samenwerking met een bedrijf dat hij mee oprichtte, miRagen Therapeutics, werkt Dr. Olson aan medicijnen gebaseerd op miR-206.

 

Vertaling: Marjolein Nootaert

Bron: ALS Independence

Share