Aanwijzing voor het veroorzaken van de ziekte van de motorneuronen

27-04-2010

Onderzoekers hebben een vijfde genetische mutatie ontdekt die geassocieerd wordt met een typische ziekte van de motorneuronen, Amyotrofische Laterale Sclerose genoemd. Deze heeft een vergelijkbare pathologische uitwerking tegenover bepaalde genetische mutaties zoals gebleken is uit eerdere studies. Uiteindelijk hopen de onderzoekers te begrijpen wat de ziekte van de motorneuronen (ALS) veroorzaakt en dit zal leiden tot nieuwe mogelijkheden voor behandeling.

ALS is een progressieve neurodegeneratieve ziekte waarbij de hogere en de lagere motorneuronen worden aangevallen. Degeneratie van de motorneuronen leidt tot zwakte en wegkwijnen van de spieren. Dit veroorzaakt een toenemend verlies van mobiliteit in de ledematen en moeilijkheden met spreken, slikken en ademhalen.

Het nieuwe onderzoek werd vandaag gepubliceerd in het tijdschrift, Proceedings of the National Academy of Sciences, en wordt geleid door onderzoekers van het Imperial College London. Nu moet men bepalen door middel van verdere sterke genetische bewijzen dat de ziekte wordt veroorzaakt door eiwitten die samenklonteren in de motorneuronen. Dit zijn de cellen die helpen bij, en controle hebben over de beweging van de spieren.

Het effect van het samenklonteren van eiwitten op deze manier, beter bekend als eiwit aggregatie, is giftig en zal uiteindelijk tot de dood van de motorneuronen leiden. Men verondersteld dat eiwit aggregatie ook betrokken is bij andere neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Eerdere studies hebben aangetoond dat er een soortgelijke associatie bestaat tussen genetische mutaties die verband houden met eiwit aggregatie en ALS.

De nieuw ontdekte mutatie, bekend als R199W-DAO, is gevonden bij een gezin met een genetische geschiedenis van ALS. R199W bevordert giftige eiwit aggregatie binnen motorneuronen. Het interfereert ook met het niveau van D-serine, die de overdracht van informatie tussen neuronen moduleert. D-serine stapelt zich op in het ruggenmerg bij mensen met de sporadische vorm van ALS, wat aangeeft dat dit een rol speelt bij de ziekte.

Professor Jackie de Belleroche, de hoofdauteur van de studie van het Department of Neurosciences and Mental Health aan het Imperial College London, zei: “ De ziekte van de motorneuronen is een fatale aandoening waarvoor er momenteel geen behandeling is. Onze bevinding is een waardevol stuk van de puzzel om aan te tonen wat er gebeurt met de ziekte. Helaas hebben we nog een lange weg te gaan voor het vinden van een behandeling voor ALS, maar het is enkel door het begrijpen hoe ALS werkt dat we in staat zijn om nieuwe manieren te vinden om ze te behandelen ” .

De onderzoekers ontdekten de nieuwe mutatie nadat ze 20 leden van een familie met de erfelijke vorm van ALS onderzochten, beter bekend als familiale ALS. Kinderen van een ouder met familiale ALS hebben één kans op de twee om de ziekte te erven.

Bij de studie hadden alle leden van de familie met de ziekte van de motorneuronen de R199W mutatie terwijl geen enkele van de personen met ouders zonder de aandoening drager was van de mutatie.

Dr. Brian Dickie, directeur van de onderzoeksontwikkeling van de Motor Neuron Disease Association, zei: “ Het identificeren van de onherroepelijke oorzaak van de ziekte van de motorneuronen (ALS), maakt niet uit hoe zeldzaam, is van vitaal belang. Het zal wetenschappers toelaten om de ene vorm van ALS met de andere te vergelijken, zo kan men sneller het gemeenschappelijk biochemisch gebeuren identificeren dat aangeeft of motorneuronen overleven of sterven, maakt niet uit wat de oorspronkelijke oorzaak van de ziekte is. Het doet dienst als springplank om nog veel beter ALS te begrijpen - en het is door dit inzicht dat effectieve behandelingen worden ontwikkeld ” .

De onderzoekers vonden geen R199W mutatie bij nader onderzoek van een groot aantal niet aanverwante personen. Ze keken naar de genetische samenstelling bij 1002 personen, 780 onder hen hadden geen voorgeschiedenis van de ziekte van de motorneuronen, 23 onder hen hadden sporadische ALS, 199 personen hadden familiale ALS, en vonden geen indicaties van de mutatie.

Niettemin is deze mutatie uiterst zeldzaam. Ze geloven dat zijn aanwezigheid bij enkel familieleden met ALS betekent dat het verder waardevolle aanwijzingen levert over wat de oorzaak van de ziekte is.

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: ALS Independence

Share