AAN guideline evaluates treatments for muscle cramps

05-05-2010

Een nieuwe richtlijn van de American Academy of Neurology beveelt aan dat het medicijn kinine moet vermeden worden als behandeling voor routine spierkrampen. Alhoewel kinine effectief is, heeft het ongewone maar serieuze neveneffecten. De richtlijn is gepubliceerd in de editie van Neurologie van 23 februari 2010, het medisch magazine van de AAN.

"Het is belangrijk voor mensen om te weten dat kinine moet vermeden worden omdat het medicijn nog in enkele landen te verkrijgen is.," zegt de hoofdautoor van de richtlijn Hans D. Katzberg, MD, van de Stanford University en lid van de AAN. "Kinine moet alleen overwogen worden als de krampen enorm storend zijn, wanneer geen enkel ander medicijn de symptomen kan verminderen en wanneer de neveneffecten zorgvuldig opgevolgd worden. Het mag ook enkel gebruikt worden wanneer de behandelde persoon geïnformeerd werd over de mogelijke ernstige neveneffecten. "

De richtlijn vindt dat naftidrofuryl, diltiazem en een vitamine B complex overwogen mogen worden voor het gebruik in een behandeling van spierkrampen, maar meer onderzoek is nodig over hun veiligheid en effectiviteit.

De auteurs van de richtlijn herbekeken ook studies over het gebruik van kuitspierstretchen voor het behandelen van spierkrampen, maar er was niet genoeg bewijs om te bepalen of het een effectieve therapie is.

Spierkrampen zijn onvrijwillige contracties of samentrekking van een spier of spiergroep. Vaak zijn ze pijnlijk. Spierkrampen komen voor bij neurologische aandoeningen zoals Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en perifere neuropathie. Ze komen ook voor bij andere aandoeningen, zoals hypothyroidism en lage calcium niveaus in het bloed.

De richtlijn evalueerde niet de behandelingen van spierkrampen veroorzaakt door spierziekten, nieraandoeningen, ziektes, menstruatie, zwangerschap of excessieve oefening, hitte of dehydratatie.

"Als je spierkrampen hebt, moet je naar de dokter om de oorzaak te bepalen," zegt Katzberg. "Soms worden de krampen veroorzaakt door een onderlingende aandoening die een behandeling nodig heeft .

Vertaling: Erika Mackelberghe

Bron: ALS Independence

Share