Nieuw therapeuticum vertraagt progressie en verlengt overleving in preklinisch model van de ziekte

09-07-2010

In een artikel vandaag gepubliceerd in Nature Genetics beschrijven wetenschappers aan het Therapy Development Institute (ALS TDI) hoe ze een zuivere genexpressie profileringspoging verbonden aan de identificatie en succesvolle preklinische testing van een potentieel nieuw therapeuticum voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

Het werk voegt wat toe aan de bestaande evidentie voor betrokkenheid van het immuunsysteem bij ALS, en trekt nieuwe aandacht op immuunsysteemmodulatie als een benadering voor behandeling. De auteurs melden dat het blokkeren van twee immuunsysteemmolecules ziekteprogressie op significante wijzen kan vertragen bij een muismodel voor ALS. 

Het therapeuticum, ALS TDI 00846, blokkeert de activatie van een celoppervlakteproteïne, CD40 ligand, en modificeert in het immuunsysteem een sleutelreactie waarvan voorheen niet bekend was dat ze geassocieerd was aan de progressie van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). In hun research tonen de auteurs aan dat het proces dat gebruikt wordt om ALS TDI 00846 te identificeren, ook verhoogd is bij 56% van de ALS patiëntenstalen die geanalyseerd werden in het Instituut. Alhoewel gewoonlijk over ALS niet gedacht wordt als een aandoening van het centraal zenuwstelsel, heeft deze nieuwe ziekte-beïnvloedende behandeling getoond op rechtstreekse wijze de activiteit te beïnvloeden van klassen van immuuncellen verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel van het perifeer zenuwstelsel.

"Van de vijf processen die we vonden zijn er twee geassocieerd met T-cel activatie, twee met macrofaag activatie en een proces bevat genen die betrokken zijn bij de co-stimulerende regulatie van de immuunsystemen. Omdat we de aandoening konden vertragen, tenminste toch bij muizen, wanneer we het co-stimulerend proces blokkeerden met ALS TDI 00846, geloven wij dat wij een immuunproces geïmpliceerd hebben dat de degeneratie van neuronen zou kunnen regelen. Het is onze hoop dat dit werk een nieuwe klasse van therapeutische strategieën voor ALS zal openen," zei John Lincecum, Ph.D., associate director of research biology aan ALS TDI en co-auteur van de paper met de directeur van in vivo operations van het Instituut, Fernando Vieira, M.D.

Het verslag getiteld "From transcriptome analysis to therapeutic anti-CD40L treatment in the SOD1 model of amyotrophic lateral sclerosis," detailleert specifiek de karakterisatie van het co-stimulerend proces, dat een sleutelregulator is van het immuunsysteemantwoord, en de ontwikkeling van ALS TDI 00846 als een therapeutisch biologisch middel. De preklinische ontwikkeling van deze potentiële behandeling voor ALS werd mogelijk gemaakt door meerjaar beurzen van de Muscular Dystrophy Association, het Departement van Defensie, en de RGK Foundation, zowel als ook door giften ontvangen van honderden mensen die leven met deze destructieve neurodegeneratieve aandoening.

"ALS TDI werd ontwikkeld om het hiaat te overbruggen in de medicatieontwikkeling voor ALS, waarmee het gebrek bedoeld wordt aan connecties tussen targetontdekking en therapeuticum ontwikkeling. Onze infrastructuur, die volledig bekostigd werd door de ALS gemeenschap, werd specifiek ontwikkeld om dit hiaat te overbruggen. Met deze paper beginnen we het volle potentiëel van deze aanpak te tonen," zei Steve Perrin, Ph.D., chief executive officer en chief scientific officer van ALS TDI. 

Voorafgaandelijk aan het publiceren in Nature Genetics presenteerden ALS TDI wetenschappers vroege resultaten en gegevens op dit gebied op verscheidene hoogprofiel wetenschappelijke conferenties doorheen 2009, met inbegrip van de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience in Chicago, De BIO International Conference in Atlanta, de eerste jaarlijkse Partnering for Cures conferentie in New York, en het jaarlijkse Internationaal Symposium voor MND/ALS Research in Berlijn, Duitsland.

"Wat het team in het lab heeft verwezenlijkt in temen van onderzoek en ontwikkeling is onvoorafgegaan, en iets waar de hele ALS gemeenschap fier kan op zijn. Wij geloven dat de volgende logische stap voor deze molecule, ALS TDI 00846, is dat het zou vooruitgeschoven worden naar de kliniek voor testen zo vroeg als mogelijk, en dat is exact waarop het uitvoerend team is gefocused om te doen. Hoe hoopvol we ook zijn dat deze medicatie succesvol zal zijn in het vertragen van de ziekte, weten we dat we moeten voortgaan met het ontdekken en ontwikkelen van bijkomende therapeutica zodat elkeen die behept is met ALS de kans zou hebben om ertegen te vechten," merkte Augie Nieto, voorzitter van de raad van bestuur van ALS TDI, op via email. Bij Nieto werd de diagnose van ALS gesteld in 2006, en hij verzamelde meer dan 21 miljoen US dollar voor ALS research. Naast het leiden van het ALS TDI bestuur is Nieto een nationale vice voorzitter van MDA en deelt zijn zetel bij zijn ALS Division met zijn vrouw, Lynne.

Over ALS TDI

De missie van het ALS Therapy Development Institute (ALS TDI) is effectieve therapeutica te ontwikkelen die Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) vertragen of stoppen, zo snel als mogelijk. Gefocused op het vervullen van deze dringende en onvervulde medische nood voert ALS TDI een robuust onderzoeksprogramma uit, terwijl ze ‘s werelds grootste inspanning leveren om potentiële therapeutica preklinisch te valideren; met inbegrip van kleine moleculen, proteïne biologische middelen, gentherapieën en celgebaseerde samenstellingen. ‘s Werelds eerste nonprofit biotech, ALS TDI, ontwikkelde een platform op industriële schaal dat de ontwikkeling en testing toelaat van dozijnen van potentiële therapeutica per jaar. Opgebouwd door en voor patiënten is het Instituut ‘s werelds enige nonprofit biotechnologiemaatschappij met meer dan 30 professionele wetenschappers. Daar bovenop collaboreert dit in Cambridge, Massachusetts gebaseerde onderzoeksinstituut met zowel academische als industriële leiders om de ALS therapeutische ontwikkeling te versnellen. Voor meer informatie kan u online terecht op www.als.net.

Over MDA

MDA (www.mda.org) is ‘s werelds grootste nonprofit verschaffer van ALS diensten en bekostiger van ALS research. Over de jaren investeerde MDA 250 miljoen US dollar specifiek voor de bestrijding van ALS. MDA runt meer dan 200 klinieken in ziekenhuizen alom in de Verenigde Staten, waaronder er 36 ALS-specifieke research en zorgcentra zijn. De ongeëvenaarde gezondheidsdiensten, pleitbezorging en opleidingsprogramma’s van de Association verschaffen hulp en hoop aan meer dan een millioen Amerikanen met ALS en 42 andere neuromusculaire aandoeningen. MDA was de eerste nonprofit organisatie die werd erkend door de American Medical Association met een Lifetime Achievement Award "voor significante en aanhoudende bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de mensheid."

Over Augie's Quest

Fitness pionier Augie Nieto startte Augie's Quest (www.augiesquest.org) samen met MDA's ALS Division. Nieto is co-stichter en vroeger voorzitter van Life Fitness of Chicago, en voorzitter van Octane Fitness. Hij en zijn echtgenote, Lynne, fungeren als co-voorzitters van MDA's ALS Division. Nieto kreeg de diagnose van ALS in maart 2005, en Augie's Quest verzamelde geld voornamelijk door een variëteit aan speciale evenementen, zoals "Fight Night" in Tustin, CA; Augie's Quest Bash in San Diego, CA; "Tradition of Hope" in Los Angeles, CA; "Celebrity Golf Classic" in Phoenix, AZ; "Gift of Time: St. Patty's Day Bash" in Denver, CO; "Field of Hope Gala" in New Jersey; "Secure A Cure Golf Classic" in Purchase, NY; "Big Canyon Golf" in Newport Beach, CA; The ClubCorp Charity Classic in golf clubs over heel de Verenigde Staten; plus "Clubs for A Cure" speciale visitatie benefieten voor Augie's Quest bij LA Fitness en Bally Total Fitness locaties al over het land, alsook opbrengsten van andere onafhankelijke regionale gezondheidsclubs.

Share